2024. április 19., péntek

Kövér: Lengyelország sorsa Közép-Európa ügye is

Lengyelország sorsának alakulása nemcsak lengyel, hanem magyar és közép-európai ügy is – hangsúlyozta Kövér László a lengyel állam függetlenségének száz évvel ezelőtti visszaszerzése alkalmából rendezett hétvégi ünnepségen Budapesten, a parlament épületében. A házelnök kiemelte: erős, szuverén és független lengyel állam nélkül nem létezik egyensúlyteremtésre képes Közép-Európa. Ilyen Közép-Európa nélkül pedig Európa ismét és végleg elveszítheti egyensúlyát. Ezáltal pedig a kontinens minden országa kiszolgáltatottá válhat külső érdekeknek.

Kövér László magyar és Marek Kuchciński lengyel házelnök (jobbról) parolázik az ünnepségen (fotó: MTI)

Kövér László magyar és Marek Kuchciński lengyel házelnök (jobbról) parolázik az ünnepségen (fotó: MTI)

Kövér utalt arra is, hogy nemzetét szolgálni képes független, szuverén és cselekvőképes állam hiányában „nemzeteink mindig csak idegen érdekeket és értékeket képviselő hatalmak nyomása alatt sínylődnek és hanyatlanak”. Emlékeztetett: Közép-Európa a XX. században ismét egy olyan politikai ütközőtérséggé vált, amelyet Nyugatról nézve Keletnek, Keletről figyelve pedig Nyugatnak tekintettek, de mindkét égtáj nagyhatalmai a maguk céljaira akartak felhasználni.

Kövér úgy véli: a bolsevizmus, fasizmus, nácizmus, posztkommunizmus és neoliberalizmus száz esztendeje után jelenleg az a fő kérdés, hogy térségünk a XXI. században is ütközőzóna marad-e, vagy egyensúlyteremtő erőként összekötő kapocs lesz Nyugat és Kelet, az euroatlanti és az eurázsiai világ között. Legalább ilyen fontos kérdés, hogy demokratikus rend és nemzeti szabadság uralja-e a jövő Közép-Európáját, vagy több antidemokratikus és nemzetellenes, sem Istent, sem embert nem ismerő globalista erőcsoport.
A házelnök figyelmeztetett: soha többet nem engedhetjük meg, hogy országainkat birodalmak vagy arctalan érdekcsoportok hálózatai foglalják el, és soha többet nem adódhat olyan helyzet, hogy Közép-Európa nemzetei ne dönthessenek saját sorsukról. Ehhez viszont össze kell adnunk erőnket, barátoknak kell lennünk, és közösen kell fellépnünk a világban, hogy megvédjük érdekeinket, keresztény kultúránkat és önazonosságunkat – fogalmazott.

Kiemelte: a történelemben nincs végső győzelem, sem végső vereség – ami elvész, az visszaszerezhető, ami megvan, az elveszíthető.