2024. április 25., csütörtök

Annegret pártérdekből szembeszállna Angelával

A migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke. Annegret Kramp-Karrenbauer a Bild am Sonntag vasárnapi német lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz az első nagy programja, elmondta: már januárban tanácskozást szerveznek a migrációról és a biztonságról, szakértők és a jelenlegi bevándorlási és menekültügyi politika bírálói részvételével. A tanácskozás célja „konkrét javítások kidolgozása”, az elért eredményeket pedig beépítik a májusi európai parlamenti választásra készítendő programba.

Az ARD köztelevízióban pedig arról is beszélt, hogy miként képzeli el pártja és a szövetségi kormány viszonyát. Jelezte: ezen a területen is átalakításokra készül.

Hangsúlyozta, hogy hajlandó szembeszállni Angela Merkel kancellárral, a CDU volt elnökével, ha a párt érdeke ezt diktálja. „Ami jó, azt továbbvisszük, és változtatunk, ahol változtatni kell” – fogalmazott. Kifejtette: erősíteni kell a párt szerepét a kormányzati döntések meghozatalában.

A párt keresztényszociális irányzatához és Merkel középre húzó politikájának támogatóihoz sorolt Kramp-Karrenbauert szűk többséggel, a küldöttek 51,7 százalékának támogatásával választották meg elnöknek a CDU hét végi hamburgi tisztújító kongresszusán. A voksolás döntő, második fordulójában a konzervatív irányzathoz és Merkel politikájának bírálóihoz tartozó Friedrich Merz volt az ellenfele.

A CDU új főtitkárt is választott a 33 éves Paul Ziemiak személyében, akit Merkel-kritikus politikusnak tartanak. A párt konzervatív irányzatához sorolt politikus azonban csak alacsonynak számító, 62,8 százalékos támogatottsággal szerezte meg a tisztséget, amelyre hivatali elődje, Kramp-Karrenbauer javasolta.

A lengyel migráns Ziemiak hároméves volt, amikor családja bevándorolt Németországba. Jelenléte a CDU legfelső vezetésében azért is fontos, mert a fiatal nemzedék képviselője. 

Közel áll ahhoz a két politikushoz (Merzhez és Jens Spahnhoz), akik Kramp-Karrenbauerrel szemben indultak a pártelnöki tisztségért. Elemzők szerint főtitkárrá jelölésével az új elnök gesztust tett befolyásos volt vetélytársainak és a konzervatív irányzatnak, a párt belső békéjének megerősítése végett.

Ziemiak legfontosabb gyakorlati feladata várhatóan az lesz, hogy minél nagyobb nyilvánosságot biztosítson Kramp-Karrenbauernek pártelnöki munkája bemutatásához.