2024. április 24., szerda

Šarić tizenöt évet kapott

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte ma a szervezett bűnözést vizsgáló különleges belgrádi bíróság a balkáni kokainkirályként ismert Darko Šarićot. A 49 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Az ítélet szerint Šarić egy bűnszervezet vezetőjeként 2008-ban és 2009-ben Kolumbiából, Argentínából és Uruguayból juttatta a drogot Nyugat-Európába.

Šarićot 2015-ben első fokon húsz évre ítélték, ám ezt később a Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette, mert úgy ítélte meg, hogy az illetékes belgrádi bíróság hibázott, amikor nem a 2005-ben elfogadott, enyhébb büntetési tételeket tartalmazó büntető törvénykönyv szerint szabta ki a büntetéseket.

A Šarić-klán több tagját is elítélték, a legenyhébb büntetés hat hónap volt, a legsúlyosabb 15 év, amelyet Šarićon kívül a szökésben lévő Goran Sokovićra szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Šarić neve 2009 októberében vált ismertté, amikor az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton. A következő évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról írt, hogy Šarić és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.