2024. április 20., szombat

Szabadkai biliárdos sikere

Lackó Lénárd országos csapatbajnoki címet szerzett Magyarországon

Lackó Lénárd szabadkai pool biliárdos az elmúlt hétvégén csapatban országos bajnoki címet szerzett Magyarországon. Hosszú évek óta űzi versenyszerűen ezt a sportot, és a szegedi csapat tagjaként nem először ért el Magyarországon ekkora sikert. A bajnoki cím megszerzése után megkerestük őt, az elért sikerről és a biliárdozásról kérdeztük.

Évek óta versenyzek Magyarországon a szegedi csapatban. Most lettünk ötödször országos bajnokok, az NB I.-es ligában. Első három alkalommal zsinórban lettünk bajnokok. Egy évben második helyet értünk el. Most egymást követő két évben szereztünk ismét bajnoki címet. Az eredmény mögött egész éves teljesítmény áll. Idén úgy nézett ki az liga, hogy két csoportra osztották a csapatokat, december elsején és másodikán pedig Budapesten volt a rájátszás, ami annyit jelent, hogy az elődöntőben a csoportelsők a csoportmásodikokkal játszottak, majd következhetett a döntő. A megmérettetés nagyon jól sikerült számunkra. Az elődöntőt 7:0-ra nyertük meg, míg a döntőt 7:1-re. Mondhatom, hogy jelenleg a szegedi csapat ebben a felállásban a legerősebb Magyarországon – értékelte az elért eredményt Lackó Lénárd.

Mióta foglalkozik versenyszerűen pool biliárddal?

Nagyon régen, 1998-ban kezdtem el sportszerűen foglalkozni a biliárddal, Szabadkán. Akkor még a városban létezett sportklubként regisztrált biliárdklub, ahol a sokak által ismert snookert játszották. Ebből a klubból országosan is kiemelkedő versenyzők kerültek ki. Ez a klub azonban több mint tíz évvel ezelőtt megszűnt. Ezért is kezdtem el, több szabadkai biliárdossal együtt, más lehetőségek után nézni. Így kerültem kapcsolatba a szegedi versenyzőkkel.

A pool biliárdban is ugyanúgy edzenek a versenyzők, mint bármelyik másik sportágban. Hogyan néz ki az edzés?

Igyekszem folyamatosan edzeni, amennyire az időm engedi. Legtöbbször egyedül edzek, elvégre a biliárd mégiscsak egyéni sport. Ez nem olyan, mint egy küzdősport, ahol kell egy partner, aki próbálja meggátolni a mozdulataimat. A biliárdot lehet teljesen egyedül is gyakorolni. Vannak viszont olyan versenyzők, akik tartanak kisebb-nagyobb szüneteket, majd verseny előtt egy-két héttel elkezdenek intenzíven biliárdozni. Az egyéni felkészülés mellett sűrűn utazom Magyarországra, az egyik csapattársamhoz, aki egyben a tanítványom is. Egy nappal a verseny előtt vele szoktam közös edzést tartani, mert a csapatbajnokságon van páros játék is.

Ami magát az edzést illeti, régebben pozíciókat gyakoroltam. Hogy ne csak a színes golyót üssem be a lyukba, de egyben a fehér golyót olyan helyzetbe hozzam, hogy a következő lökésem is sikeres legyen, valamint összpontosítás-fejlesztő gyakorlatokat végeztem. Ma már úgy edzek, hogy felrakok az asztalra bizonyos állásokat, és megpróbálom az asztalt hiba nélkül letakarítani. Nem azért, mert nem tudnék mást is gyakorolni, de ha időhiányban szenved a versenyző, mint én, ez a legalkalmasabb edzési forma. Igaz, ezzel nem sokat fejlődhetek, de a formámat tudom tartani magam.

Mennyire költséges sport a biliárd?

Olyan helyen nem költséges, ahol van sportklub, mert a klubok a játékosoknak biztosítanak edzési időt. Viszont ahol nincs sportklub, mint Szabadkán, ott nagy költségekkel jár, mert itt azokon a helyeken, ahol van biliárdasztal, a játékosok is ugyanúgy fizetnek az edzésekért, mintha egyszerű vendégek lennének. Ez így viszont nem túl pénztárcabarát, ahogy versenyekre eljárni sem az. Elég azt számolni, hogy egy budapesti vagy belgrádi versenyre mennyi az útiköltség. Emellett meg kell oldani a szállást és az étkezést, és még a versenyeken nevezési díj is van. Ez az összeg csak növekszik, ha európai szintű megmérettetésről van szó. Ilyen magas rangú versenyeket egy-egy hotellel együttműködve szerveznek meg, s megkövetelik, hogy a csapatok ezekben a hotelekben szálljanak meg.

A bajnoki cím megszerzése után melyek a további tervei?

Eddig Magyarországon csak csapatban játszottam, egyéniben Szerbiában biliárdoztam. Mivel a szerb biliárdszövetség bojkottálni fogja azokat a versenyeket, ahol koszovói zászlóval jelennek meg a játékosok, nem tartom kizártnak, hogy a következő évben egyéniben is Magyarországon versenyzek. Így lenne esélyem, ha jó eredménnyel zárnám az évet, hogy a magyar válogatott színeiben, a Magyar Biliárdszövetség támogatásával európai szintű versenyre is kijussak.