2024. március 28., csütörtök

Francia külügyminiszter: Trump ne avatkozzon bele a francia belügyekbe!

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon bele a francia belügyekbe. Trump a Twitteren bírálta Franciaországot a sárgamellény

Párizsban és más francia nagyvárosokban a hét végén immár sorozatban negyedszer tartottak kormányellenes tüntetéseket, amelyek jelentősen megtépázták Emmanuel Macron francia elnök tekintélyét. Szombaton összesen 125 ezren tiltakoztak országszerte, közülük legalább tízezren a fővárosban. A biztonsági erők mintegy kétezer embert vettek őrizetbe a megmozdulásokon.

"A párizsi megállapodás nem annyira jön be Párizsnak. Tüntetések és zavargások egész Franciaországban" - írta a Twitteren az amerikai elnök a 2015-ös klímaegyezményre utalva.

"Az emberek nem akarnak hatalmas összegeket fizetni, amelyek nagy része harmadik világbeli országoknál landol, annak érdekében, hogy esetleg védjék a környezetet" - vélekedett Trump. "Ezek az emberek azt skandálták, hogy +Trumpot akarjuk!+ Imádom Franciaországot" - tette hozzá.

A francia külügyminiszter az LCI tévécsatornán felhívta rá a figyelmet, hogy azok a képsorok, amelyeket az Egyesült Államokban vetítettek olyan tüntetőkről, aki a Trumpot akarjuk! szlogent skandálták angolul, valójában Trump londoni látogatásán készültek hónapokkal ezelőtt.

"A sárgamellényesek tüntetése nem angol nyelven zajlott, ha jól tudom" - mutatott rá.
Trump egy másik rövid üzenetében azt írta: "Lehet, hogy itt az ideje véget vetni a nevetséges és rendkívül költséges párizsi egyezménynek, és visszaadni valamennyi pénzt az embereknek alacsonyabb adók formájában? Az Egyesült Államok jóval előrébb jár ebben a kérdésben, és az egyetlen nagyobb ország, ahol a kibocsátás tavaly csökkent!"

Le Drian azt válaszolta, hogy a francia kormány nem szól bele az amerikai belpolitikába, és jó lenne, ha ez visszafele is így lenne.

"Azt mondom Donald Trumpnak, és a köztársasági elnök is ugyanezen a véleményen van, mi nem foglalunk állást az amerikai vitákban, hagyjon minket, hogy élhessük az életünket az országunkban" - hangsúlyozta.

Le Drian rámutatott, hogy az amerikaiak többsége nem értett egyet Trumppal, amikor felmondta a klímaegyezményt.
Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban többször bírálta a Macron által követett politikai irányvonalat és alacsony népszerűségi mutatóit.