2024. április 25., csütörtök

Jövőre is érvényes a létszámstop

Az adótörvények módosításával több járulék megszűnik vagy csökken

A Köztársasági Képviselőház pénteken többségi szavazattal, a demokrata blokk részvétele nélkül megszavazta a 2019. évi állami költségvetést, 1246,2 milliárd dináros bevétellel és 1269,1 milliárd dináros kiadással, vagyis 22,9 milliárd dinár hiányt irányoz elő. 2019-ben a bruttó társadalmi össztermék (GDP) 3,5 százalékos növekedésével, illetve 2,3 százalékos pénzhígulással számolnak. A tervek szerint jövőre a közszféra alkalmazottai 7–12 százalékos béremelésre számíthatnak, így a költségvetésben a fizetésekre szánt összeg 33 milliárd dinárral lesz nagyobb, a nyugdíjalap költségvetésébe pedig 35 milliárd dinárral kerül több pénz.

Az állami költségvetés jelentősen nagyobb összeget, vagyis mintegy 30 százalékkal több pénzt, összesen 165,5 milliárd dinárt irányoz elő nagyberuházásokra.

A parlament megszavazta a közszférában foglalkoztatottak maximális számával foglalkozó törvény módosításait, s ennek alapján jövőre sem oldják fel a létszámstopot, vagyis a közszférában új személyek foglalkoztatására még mindig nem nyílik lehetőség. Elfogadták a közszférában dolgozók fizetési elszámolásával foglalkozó törvény módosítását is, ennek értelmében a fizetési osztályok bevezetése 2020 januárjától esedékes.

Megszavazták a pénzügyi törvények csomagját is, ennek alapján egységesítették a közjó felhasználására számolt járulékokat, ami elsősorban a vállalkozókat terhelte, így egyes járulékok csökkentek, mások megszűntek, mint például a fizetést terhelő, munkanélküliség esetére elszámolt 0,75 százalékos járulék. A jövőben nem számolnak el járulékot a bioüzemanyagra sem. Törölték az ingatlanokra vonatkozó környezetvédelmi adót, valamint csökkentették az erdők vagy erdős területek használatára elszámolt járulékot.

Ugyanakkor 150 dinárról 220-ra nő január elsejétől a tévé-előfizetés díja.

Új vámtörvényt fogadtak el, amely összhangban van az Európai Unió előírásaival, illetve ennek a törvénynek a módosítása a eurointegráció 29-es tárgyalási fejezetének megnyitásával a Vámunió miatt is fontos volt.

A nyereségadóról szóló törvény módosításával csökkentették a terheket az amortizáció elszámolási módjának módosításával. Elismerik majd a kutatások költségeit, hogy ezzel is kutatási, innovációs tevékenységre serkentsék a vállalkozókat. Ugyanakkor a startup vállalatok tőkéjének növelése érdekében lehetőség nyílik adóhitelre is.

A lefoglalt, eltulajdonított ingatlanokról és a kártérítésről szóló törvény módosítása értelmében az érintett tulajdonosok kártalanítását még három évvel kitolták, így a kifizetéséket 2021 decemberében kezdik majd el.

A hatalmi koalíció a szavazás során figyelmen kívül hagyta a benyújtott módosítási indítványok java részét, hiszen azok a módosítási indítványok, amelyeket az illetékes minisztérium jóváhagyott, már a törvény részét képezték, így szavazni sem kellett róluk. A napirenden szereplő törvényeket és törvénymódosításokat azonban többségi szavazattal elfogadta. Az ellenzéki képviselők, vagyis a demokratikus blokk és a független képviselők nem voltak a teremben, még csütörtök este elhagyták az üléstermet, így fejezve ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a parlament ülései nem a megfelelő hangulatban és módon zajlanak. Arra kérték Maja Gojkovićot, a parlament elnökét, hogy kollégiumot hívjon össze, ahol a frakcióvezetők megbeszélhetik a parlamenti ülések jövőbeni menetét.