2024. március 28., csütörtök

Igazságosabb, emberközpontú elosztást

A közösségi gazdaságról tartott előadást Nagybecskereken Luigino Bruni olasz egyetemi tanár

A közösségi gazdaságról és a szociális hátterű vállalkozások jelentőségéről tartott ma előadást a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Egyetemen Luigino Bruni olasz filozófus, teológus, gazdaságtörténész.

Nagy volt az érdeklődés a könyvbemutatón

Nagy volt az érdeklődés a könyvbemutatón

A nagy érdeklődés mellett megtartott előadáson az egyetemistákkal néhány hazai és külföldi vállalkozó is megosztotta tapasztalatait. Az előadáson bemutatták az olaszországi egyetemi tanár első szerb nyelvre lefordított könyvét, amely a napokban jelent meg a kevevári Oros Angéla fordításában.

– A kiadvány arról szól, hogyan kellene a viszonyokat a gazdaságban megváltoztatni ahhoz, hogy földünk egy jobb hely legyen az életre. A Közösségi Gazdaság Mozgalom pedig arról szól, hogyan kell minél több szegénynek segíteni, hogy jobban éljenek. Ez egy világszintű mozgalom – hallottuk Oros Angélától.

Luigino Bruni professzor ígéretesnek nevezte a közösségi gazdaság kilátásait Szerbiában, ez a modell az elmúlt 27 év alatt az egész világra kiterjedt.

– Elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Brazíliában, Argentínában, valamint Afrika azon országaiban, amelyekben nincsenek katonai összetűzések. Azokban az országokban, amelyekben az embereket érdekli a szegényeknek a sorsa. Sokat dolgozunk a fiatalokkal. Megpróbáljuk már a legkisebbeket is megismertetni az új gazdasági látásmóddal, nyilatkozta a professzor.

A Közösségi Gazdaság Mozgalom 1991-ben indult Chiara Lubich katolikus aktivista, a Fokoláre Mozgalom alapítója kezdeményezésére. A cél olyan vállalatok létrehozása, amelyek a jövedelmük egy részét a közösségre, a szegények megsegítésére fordítják. Másrészt, munkát adnak az embereknek, beleértve azt is, hogy emberségesebben viszonyulnak hozzájuk.  

Szerbia területén 1993 óta léteznek ilyen vállalatok. Jelenleg 21 van belőlük. Mint hallottuk, számuk részben a kivándorlás miatt nem nagyobb. Az egyik ilyen vállalkozás a kevevári Oros Józsefé. Mint mondja, öten vannak. A vállalatot az után alapították, amikor tönkrement az addigi vállalatuk. A jövedelmük nem nagy, de már az a tény is fontos, hogy öt család részére biztosítanak megélhetést.