2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR

Tervezik a költségvetést

Zombor város 2019. évi költségvetése 3,236 milliárd dinárt, valamivel több mint 27 millió eurót tesz ki. A költségvetés növekedése az idei utolsó kiigazításhoz képest mindössze 40 millió dinár. A tervezetben drasztikusan csökkentették a helyi közösségek évi költségvetését, kevesebb pénz jut gazdaságfejlesztésre, művelődésre, oktatásra és a munkanélküli várandós nők anyagi támogatására is. Ugyanakkor növekszik a sport támogatása és több pénz jut – megbízási szerződések alapján – a város idegenforgalmi szervezetének.

A költségvetési tervezet megalkotói jövőre az ideinél 100 millió dinárral nagyobb bevétellel számolnak a jövedelemadóból, vagyis 986 millió dinárral. A bevételi oldalon 500 millióval szerepel az ingatlanadó, 250 millióval pedig az állami szántók bérbeadása, ez utóbbi 40 millióval kevesebb az idei évre tervezettnél. A tartománytól és a köztársaságtól 500 millió dinárral, a külföldi donátoroktól egymillió euróra számít a város, ingatlanjainak bérbe adásából 200 millió dinár bevétellel, a tartózkodási illetéket 4 milliós bevétellel kalkulálja, a közvállalatok nyereségéből pedig 30 millió dinárra számít.

Az idei költségvetés-módosításhoz képest jelentősen változott a jövő évi büdzsé kiadási oldala. Szinte minden területen több pénz jut a bérekre, fizetésekre, egyéb járandóságokra. Az egészségügyi dolgozók esetében kétmillióval több jut az alkalmazottaknak, az intézményeknek viszont 16 millióval kevesebb. A művelődési intézmények jövőre 17 millióval kevesebbet kapnak, mint az idén, az alkalmazottak bérezésére ugyanakkor hatmillióval több jut. A helyi közösségektől csaknem 15 millió dinárt vonnak el, a fizetésekre ugyanakkor 2,5 millióval többet ad a város.

Sportra jövőre 23 millió dinárral többet fordít a város, a sportszövetség támogatása eközben 19 millióról kilenc millió alá esett.

A szociális védelem esetében 10 helyett 15 milliót terveztek a rászorulók kommunális kiadásainak támogatására, 8 helyett 17 milliót a gyermekek személyi kísérőinek, a gyerekek és felnőttek napközije pedig 3,5 helyett 9 milliót kap. A mesterséges megtermékenyítést az eddigi fél millió helyett 3 millióval támogatja a város. A 2019. évre vonatkozó költségvetés ugyanakkor 3,5 milliót vesz el a várandós munkanélküli anyák támogatásából.

A vallási közösségek 9 helyett 13, a polgárok egyesületei 2 helyett 3, a fiatalok 4 helyett 5,5, a médiumok 11 helyett 14 millió dinárral számolhatnak jövőre.

A nagyberuházások között, amelyeknek a város zömmel csupán társfinanszírozója, ott van 840 millióval a Sztapár és Szivác közti út kiépítése, a Grassalkovich palota fölújítása (67,1 millió), a doroszlói vízvezeték (143), a városi piac kiépítése (72 millió dinár). A nagyberuházások teljes összege 1,515 milliárd dinár.