2024. április 24., szerda

Kézügyességfejlesztés és hagyományápolás

Új szakcsoporttal gazdagodott a pacséri művelődési egyesület – Készül a karácsonyi műsor

Kézimunka-technikák ismertetésével, és kézműves tárgyakból, eszközökből összeállított kiállítással indult útjára a Pacséri Művelődési Egyesület frissen alakult kézműves szakosztálya.

A gyerekekkel Csomortán Melinda tanárnő foglalkozik a Művelődési Otthonban, akinek a javaslatára és felajánlására pénteken délutánonként 15 órától 17-ig ismerkedhetnek meg a hagyományos technikákkal a pacséri általános iskolás korú gyerekek.

– Többféle kézműves technikáról tanulunk, az egyszerűtől haladunk a bonyolultabb irányába, hogy a gyermekek rájöjjenek a 10 kis ujjuk varázslatos alkotói tehetségére. Először papírhajtogatással, vagyis origamival kezdjük a foglalkozásokat. Nagyon fontos szempontunk, hogy megismerjék a gyerekek a természetes alapanyagokat, így a gyapjút, a kendert, a csuhét, a vesszőt. Mindezeken keresztül türelmet, precizitást és nem mellesleg kitartást tanulhatnak majd, hiszen a kézműves tudás elsajátítására bizony elengedhetetlen tudomány végig vinni azt az elképzelést, amit elkezdtünk egyszer – nyilatkozta a foglalkozásokat vezető tanárnő, Csomortán Melinda, aki megosztotta azt is, hogy egyelőre az általános iskolák alsós korosztályának lett meghirdetve foglalkozás, de nem titkolt elképzelése: a szülőket is szeretné megszólítani a kézimunka révén, hogy számukra is átadjon abból a számtalan kézimunka-kézműves technikából, ami a tarsolyában lapul.

Komáromi Gizella, a Pacsér Művelődési Egyesület elnök asszonya örömtelinek nevezte Csomortán Melinda kezdeményezését, hiszen a gyerekek számtalan készségét lehet ezáltal fejleszteni, és hagyományaink alapjaival is megismerkedhet a számítógépek előtt felcseperedő korosztály.

– Melinda felvetette a csoport ötletét, és mi örömmel fogadtuk el a felajánlását. A gyerekeknek a kézműves- és kézimunka-technikákon keresztül szeretnénk átadni útravalóul a hagyományainkból. Sokat jelent mindannyiunk számára, ha ezekben a mai értékvesztett időkben sikerül megmozgatni a gyerekeket, a fiatalságot a gyökereinkhez, őseinkhez köthető tevékenységek nyomán. A többedik foglalkozás után is úgy tűnik, nem lankad az érdeklődés, és a hozzáállás. Ami még örömteli, hogy a vegyes kórusunk, a citerásaink, a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport, illetve Beke Edit vezetésével az iskolásainkból álló citerazenekar, és lánykórusunk mellett egy újabb szakcsoport indult útjára a falunkban – tette hozzá a művelődési egyesület elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy a pacséri citerazenekar és a vegyes kórus az idén is karácsonyi ünnepi műsorral kedveskedik a falubelieknek.

– Harmadik alkalommal készítjük el a karácsonyi műsorunkat hagyományos nótákból, szövegekből. Az összeállítást karácsony körül tűzi majd műsorára a Pacsér TV – mondta el Komáromi Gizella, aki fontosnak tartotta még kiemelni, hogy a falu művelődési egyesülete azért tud zavartalan tevékenységet folytatni, mert élvezik a pacséri helyi közösség maradéktalan támogatását, illetve Topolya község pályázatain is sikerrel vesznek részt.