2024. április 19., péntek

Fűtéskor tűzveszély

A tél számos veszélyforrást rejteget – Az őszi tarlóégetések számának növekedése a tűzoltóktól is nagyobb odafigyelést igényelt

Tűzvédelmi szempontból szinte minden évszak hordoz magában veszélyeket. Nyáron a szárazság miatt kell körültekintőnek lenni, ősszel a tarlóégetés okoz problémát, télen pedig a fűtés következtében keletkezhetnek tüzek, illetve nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a nem megfelelően beszerelt elektromos vezetékek egész év során veszélyforrást jelentenek. A hideg idők beálltával felkerestük a szabadkai tűzoltóság illetékeseit, akik e-mailben válaszoltak kérdéseinkre, amelyek fókuszában az idei egész éves munkájuk, illetve az előttünk álló fűtési szezon szerepelt.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Mint megtudtuk, a szabadkai tűzoltóság egységeinek az idén január elsejétől október 31-éig összesen 662 esetben kellett közbeavatkozniuk, ebből 478 alkalommal tűzesethez riasztották őket. Ez 99-cel kevesebb a 2017-es esztendő azonos periódusához képest. A tüzek leggyakoribb oka a nyílt láng használata közbeni figyelmetlenség és gondatlanság volt, illetve az esetek nagy százalékában a nem megfelelő állapotban lévő elektromos berendezések és elektromos installációk okoztak tüzet. A gyakori esőzések miatt az év első felében szabadtéren nem sok tűzesetet jegyeztek fel, viszont ez a szárazság következtében az év második felében megnövekedett, különösen október folyamán tapasztaltak nagy számú tűzesetet. Míg 2017 októberében mindössze 41 esetben kellett közbeavatkozniuk, addig az idén októberben 105 tűzhöz riasztották őket. A tüzek leggyakrabban tarlókon, füves területeken, illetve a szeméttelepeken, szemétlerakókban keletkeztek. Október folyamán 82 olyan esetet jegyeztek fel, amelyek oka a növényi maradványok felgyújtása volt.

A tél folyamán a fűtés jelenti a legnagyobb veszélyforrást. A tűzoltók meglátásai szerint a tél során keletkezett tűzesetek száma nagyban függ a hideg napok számától, illetve az ezeken a napokon tapasztalható alacsony hőmérsékletek fokától. Minél hidegebb van, és ez minél tovább tart, annál több a tűzeset. Tavaly télen összesen 65 olyan tűzesetet jegyeztek fel, ahol a tűz a kéményben keletkezett. Általánosan megfigyelhető, hogy télen alacsonyabb a tűzesetek száma, mint nyáron.

A téli időszakban a polgároknak oda kell figyelniük a kályhákra, a központi fűtési rendszerek kazánjaira, az elektromos fűtőtestekre, a kéményekre, illetve a keletkezett hamu eltávolítására. A tűzoltók elmondása szerint elengedhetetlen a fűtőtestek szakemberek által történő rendszeres ellenőrzése, a kémények rendszeres tisztítása, illetve a gyúlékony anyagok, valamint a hamu biztonságos helyen való tárolása. A fűtéshez elektromos berendezéseket használó háztartásoknak a berendezések és a vezetékek megfelelő állapotát is rendszeresen ellenőrizniük kell.

A tűzoltóság illetékeseinek elmondása szerint a városban és a hozzá tartozó településeken lévő egységeik esetében egyaránt kielégítő mind a professzionális, mind pedig az önkéntes tűzoltók száma. Mindehhez csak annyit teszünk hozzá, hogy reméljük, a tűzoltóknak nyugodt telük lesz, és az intervenciók száma a lehető legalacsonyabbra csökken.