2024. április 19., péntek

Fontos a korai kivizsgálás

HIV-szűrővizsgálatot szerveztek a városközpontban

A december elsejei AIDS elleni küzdelem világnapja apropóján pénteken ingyenes HIV-vizsgálatot szerveztek a város főterén. A helybeli Stav Plus Egyesület, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet, a HIV-vel élőkkel foglalkozó egyesületeket tömörítő országos szervezet (USOP) és a šabaci Duga Egyesület közös akcióján tanácsadást is szerveztek az érdeklődőknek.

Vladimir Antić, az OSUP igazgatója elmondta, hogy Szabadkán kevesen mennek el szűrővizsgálatra, annak ellenére, hogy az fájdalommentes.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon fontos, hogy azok a polgárok, akik kockázatos szexuális kapcsolatot létesítettek, és gyanítják, hogy ezáltal megfertőződhettek, eljöjjenek erre az ingyenes és teljesen anonim szűrővizsgálatra, hiszen ez az egyetlen módja a HIV vírus felismerésének. A korai felfedezéssel saját és mások egészségét is megóvhatják. Szabadka azon városok közé tartozik, ahol nagyon kevés polgár vizsgáltatja ki magát. A kivizsgálás fájdalommentes, csupán egy, ujjbegyből kinyert vércsepp szükséges hozzá, az eredményre pedig csak 15–20 percet kell várni – mondta az igazgató.

Sajtónyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy a kevés támogatás miatt ez az akció megszűnhet, és felvilágosító órákat sem tarthatnak a diákoknak.

– Az a probléma, hogy a város nem ismeri fel kellőképpen ennek a megelőzési formának a szükségességét, a Stav Plus Egyesület az egyetlen, amelyik ilyen programokat szervez, és mindössze 60 000 dináros támogatást kapott az önkormányzattól. Amennyiben ez a jövőben nem változik, sajnos nem végezhetünk ilyen szűrővizsgálati akciókat, mert az egészségügyi mobil egység is elég költséges. Ha ez bekövetkezne, akkor felvilágosító oktatásokat sem szervezhetünk az iskolákban. Idén nem tartottunk előadást a Szabadegyetemen a középiskolásoknak, és a volontőröknek sem tudtunk képzést szervezni – mondta Antić, majd hozzátette, hogy 1985-től napjainkig az észak-bácskai körzetben 45-en fertőződtek meg HIV-vel, 14-en AIDS betegségben szenvednek, 11-en pedig elhaláloztak a betegség következményeképp.

– Környékünkön tipikusan a 20–29 év közötti fiatalok fertőződnek meg. A fertőzött fiatalok 50 százaléka már az AIDS betegség stádiumában van, ami arra enged következtetni, hogy nem mentek el időben szűrővizsgálatra – hívta fel a figyelmet a korai szűrővizsgálatok fontosságára az OPUS igazgatója.