2024. április 25., csütörtök

Az aktivisták jelentik a fő erőforrást

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete fogadást tartott az önkéntesek világnapja alkalmából

December ötödike az önkéntesek világnapja. Ennek apropóján a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete ünnepi fogadást tartott az önkéntesei számára, akik az utóbbi időben be voltak kapcsolva a szervezet valamely programjába. A fogadást második alkalommal szervezeték meg, és most nagy hangsúlyt fektettek az ifjúságra, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– Meghívtuk az elsősegélynyújtó tanfolyam résztvevőit, és az iskolákban tevékenykedő aktivistáinkat. Emellett az egyéb területen aktív önkénteseink is részt vettek ezen az eseményen. Szerény ebéddel vendégeltük meg őket, valamint apróbb ajándékokat is kaptak, emellett pedig barátkoztunk. Az eseménynek közel 70 vendége volt, de nem jött el az összes aktivistánk. Kb. 130–140 önkéntest tudunk mozgósítani községi szinten – mondta el Fontányi, majd arról is beszámolt, hogy az idősebb aktivistáik a szociális programokba vannak bekapcsolva. Ilyen pl. a ruhaválogatás és -osztás, az ételosztás, csomagosztás, stb. A Vöröskeresztnek vannak önkéntesei az iskolákban is, ők túlnyomó többségben tanárok, akik előadásokat szerveznek, tartanak, diákokat mozgósítanak. Az egészségház orvosai és nővérei között is vannak aktivistáik, ők képzésekben segítik a szervezet munkáját. Ilyen a heti rendszerességgel zajló elsősegély-tanfolyam is, számolt be a titkár. Ez a kishegyesi és a szeghegyi iskolákban zajlik, és hozzávetőlegesen negyven gyermek vesz rajta részt. A tanfolyam mellett a Vöröskereszt rendszeresen szervez különböző ismeretterjesztő előadásokat az általános iskolák diákjai számára.

Az önkéntesek számára tartott fogadást a községi Vöröskereszt a jövő évben is meg fogja szervezni, mert az aktivisták jelentik a legnagyobb erőforrást a szervezet számára. Épp ezért nemcsak a munkába vonják be őket, hanem képzik is őket, hangoztatta Fontányi.

– Külön hangsúlyt fektetünk az önkéntesek képzésre, mert szeretnénk, hogy szervesen a részesei legyenek a szervezetnek, és ezt ők is így érezzék. Fontos, hogy tisztában legyenek a Vöröskereszt feladataival, céljaival, alapelveivel és etikai kódexével. A lényeg, hogy közösen, összefogva segítsünk egymásnak és a rászorulóknak – mondta el a titkár.

Az önkéntesek fogadásán többek között jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester és Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára.