2024. április 20., szombat

Maximális készültség szombaton Franciaországban

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint minden arra utal, hogy "radikális elemek" mozgósítanak a sárgamellényesek újabb országos szombati tüntetőnapján, s ez indokolja a maximális készültséget.

"Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől" - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a tárcavezető, aki a jog tiszteletben tartását kérte mindenkitől. Jelezte, hogy a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján "radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak" az előző szombati tüntetéshez hasonlóan.

A hatóságok "csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek" - tette hozzá Castaner.

Múlt szombaton 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak. A több száz őrizetbe vett elsősorban a rendőrökre támadók közül került ki, a rongáló randalírozókhoz nem nyúltak a hatóságok, elkerülendő a súlyosabb sérüléseket. Sajtóértesülések szerint szombaton a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket, akik múlt szombaton kisebb csoportokban nagyon gyorsan közlekedtek a városban, így több összecsapásra is lehet számítani, miután a politikai utasítás szerint a rendőrök minden rendbontást a csírájában próbálnak majd elfojtani.  

Christophe Castaner elmondta: a szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy 10 ezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket.

"Tízezer ember nem a nép, ez nem Franciaország, ez egy törpekisebbség" - hangsúlyozta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy ebben a kisebbségben vannak "békés és jóindulatú emberek, de olyanok is, akik radikalizálódtak, akiket elragadott az erőszak és a gyűlölet, amelyet szélsőséges csoportok és mindenféle összeesküvők kihasználnak".

Megerősítette, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

"Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat" - mondta a belügyminiszter.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait elbarikádozták.

A közösségi oldalakon a sárgamellényesek egyértelműen rendszerváltást és Emmanuel Macron államfő távozását sürgetik, aki a múlt hétvégi zavargások óta nem szólalt meg, és kormánypárti képviselők szerint csak a jövő hét elején fog.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti.

A másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen elnök "tisztában van a helyzettel és nem kíván olajat önteni a tűzre, ezért nem kíván szombat előtt beszélni" - mondta pénteken  Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke.

Eric Drouet, a sárgamellényes mozgalom elindítója ellen egyébként a párizsi ügyészség bűncselekmény elkövetésére történő uszítás gyanújával eljárást indított, miután szerda este a BFM hírtelevízió élő adásában azt mondta: a szombati tüntetés célja bejutni az Elysée-palotába, az elnöki hivatalba.

Amikor a műsorvezető megkérdezte Drouet-től, hogy mit csinálnak a tüntetők, ha elérik az elnöki hivatalt, a férfi azt válaszolta: hát bemegyünk.

Drouet másnap egy videót posztolt a Facebook-oldalára, amelyben tagadta, hogy erőszakra szólítana fel.

"Látom, hogy azt beszélik, hogy anarchista vagyok, ezért szeretném világossá tenni a helyzetet. Soha nem mondtam azt, hogy azért akarok bemenni az Elysée-be, hogy ott törjek-zúzzak, hanem azért, hogy meghallgassanak. Eddig csak két miniszterrel, a miniszterelnökkel és államtitkárokkal tudtunk beszélni, de az elnökkel nem. Vagyis inkább a jelkép miatt érdekes az egész" - mondta a sárgamellényes.

Mérsékelt sárgamellényesek a párizsi tüntetések elkerülésére szólítanak fel

A magukat mérsékeltnek mondó "szabad sárgamellényesek" pénteken nyugalomra szólítottak fel, és azt kérték mindenkitől, hogy ne tüntessen másnap Párizsban, miután az illetékes hatóságok "nagyon nagy erőszaktól tartanak". A nemzetgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatójukon ugyanakkor Emmanuel Macron államfőt tették felelőssé a helyzet elfajulásáért.

"Nyugalomra intünk, a közjavak és a rendőri erők tiszteletben tartására, nem szólítjuk fel a franciákat arra, hogy csatlakozzanak azokhoz a megmozdulásokhoz, amelyek szombaton lesznek Párizsban" - mondta Benjamin Cauchy, a sárgamellényes mozgalom toulouse-i szóvivője.

"Az elfelejtettek Franciaországa, a vidék Franciaországa... vidéken fogja békésen kifejezni az elégedetlenségét azzal a politikával, amely nem felel meg nekünk" - tette hozzá.

"Politikai, adóügyi és szociális áramütésre számítunk a kormánytól. Azt szeretnék, ha a franciák életszínvonala javulna és méltó életet élhetnének" - hangsúlyozta a mérsékelt tüntető.
    "Több ízben megpróbáltunk, a társaink fenyegetései ellenére konzultálni a politikai vezetőkkel, ünnepélyesen megkértük a köztársasági elnököt, hogy fogadjon minket, megkértük a miniszterelnököt is. Mostanig semmi válasz. Olyannyira elfajult a helyzet, hogy a köztársasági elnök számára egyetlen megoldás, hogy káoszba taszítja az országot" - fogalmazott a sárgamellényes szóvivő.

Sajtótájékoztatót tartott Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is, aki "óvatosságra, nyugalomra és a hidegvérük megőrzésére" kérte a fővárosiakat. Jelezte, hogy Párizsban lesz egy válságstáb, és onnan fogja követni az eseményeket a párizsi prefektussal együtt. A közterület-felügyelet munkatársai egyébként több mint kétezer köztéri elemet, padokat, oszlopokat felszedtek, hogy a rendbontók ne használhassák azokat fegyverként a rendőrökkel szemben, illetve barikádok építéséhez.

A szocialista városvezető egyébként legitimnek nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, amikor közvetlenül hozzájuk szólt.

"Szombaton vigyázzatok Párizsra, mert Párizs minden franciáé! Nyugalomra és egymás tiszteletben tartására kérek mindenkit. A legjobb válasz, amit a kormány találhat erre a válságra, erős szociális intézkedések meghozatala az életszínvonal javítására és az egyenlőtlenségek csökkentésére" - mondta a párizsi főpolgármester, hozzátéve, hogy a követeléseket "úgyis meghallják, ha azokat nyugalomban, tisztelettel és felelősen" fejezik ki a tüntetők.

Jóllehet a múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti, a tüntetők ezt már kevésnek tartják és egyre több szociális jellegű követelést fogalmaznak meg, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel és középületek rongáljanak meg. A belügyminisztérium 89 ezer biztonságit mozgósít Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet december 5-6-én 976 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 66 százaléka támogatja a sárgamellényeseket, ami hat pontos csökkenést mutat a hét elejéhez képest.

A legnagyobb arányban a Marine Le Pen vezette radikális Nemzeti Tömörülés (88 százalék) és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldali Lázadó Franciaország (83 százalék) tábora, valamint a szocialista szavazók (76 százalék) támogatják a sárgamellényeseket.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista Francois Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.