2024. március 28., csütörtök

Az év minden napján a fogyatékkal élőkért

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat tizenöt éve – Az önkéntesek munkája felbecsülhetetlen

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat létrejöttével és működésével másfél évtizede segítő kezet nyújt sérült embertársainknak, gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. Szolgáltatásaik és programjaik során nagy súlyt helyeznek a fogyatékkal élő emberek önállóságának támogatására, eltérő fejlődésű gyerekek komplex fejlesztésére és a családok lelki egészségére.

– 2018-at a szervezet életében az egyik legjobb évnek tudnám értékelni. Intézményvezetőként elsősorban az anyagi feltételek megteremtése a mérce. Topolya község, a helyi közösségünk és a különféle pályázatok jóvoltából szerényen, de fennakadás nélkül tudtunk gazdálkodni, és megvalósítani számos programot. Elsősorban szolgáltatásaink minőségének a megőrzésére összpontosítottunk – hallottuk Cipó Rózsa igazgatónőtől, amikor a napokban felkerestük a Betehesda napközijét, ahol felnőttkorú, középsúlyos és súlyosan fogyatékos személyeket látnak el.

– Napközink fenntartásában a tizenöt év alatt az önkormányzat támogatására mindig számíthattunk. Az elmúlt két-három évben ez költségeinknek mintegy a 60%-át fedezi, s ezért nagyon hálásak vagyunk. Idén egy közbeszerzési pályázaton keresztül ki tudtuk bővíteni a napközis szolgáltatásunkat, így tíz helyett tizenhárom személyt tudunk fogadni. Ehhez két újabb szakembert alkalmazunk: egy gyógypedagógust és egy szociális munkást. A másik szívügyünk a gyógypedagógiai diagnosztikus és fejlesztő szakszolgálatunk, ezt 2010-ben indítottuk el, de az utóbbi néhány évben fejlődött ki igazán. Gyógypedagógiai, pszichológiai, logopédiai állapotfelmérést és fejlesztést nyújtunk azoknak a gyerekeknek, akiknek erre szükségük van. Mára gyakorlatilag az egész Vajdaság területéről jönnek hozzánk 0–16 éves gyerekek. Úgy gondolom, hogy ez az itteni minőségi munka mércéje. Ennek a korosztálynak évente többször inkluzív játszóházat is szervezünk, ahol strukturált program keretében barátkozhatnak a tipikus és az átlagostól eltérő fejlődésű gyerekek.

A Bethesda a hatékony diagnosztika és terápia érdekében sikeresen együttműködik számos hazai és külföldi egészségügyi intézménnyel, például az újvidéki és a szegedi Gyermekklinikával, a budapesti Autizmus Alapítvánnyal, területi fejlődési tanácsadókkal.

– Egész évben odafigyeltünk a pszichológiai segítségnyújtásra is, nemcsak a szülők és a kliensek, hanem az alkalmazottaink és a segítők részére is. Mindemellett számos, gyakorlatát töltő egyetemi hallgató érkezik a Szeretetszolgálathoz, így aztán hazai egyetemekkel és határon túliakkal egyaránt jó kapcsolatot ápolunk – fejtette ki Cipó Rózsa.

Munkájuk egész évben tart, mindössze egy rövid periódusra szakad meg nyaranta. A kliensek számára a napköziben az évszaknak megfelelő programokat, műhelymunkákat szerveznek, részt vesznek hasonló profilú szervezetek programjaiban, valamint a községben tartandó minden olyan eseményen, ahová meghívást kapnak. A terápiás foglalkozás és a tanácsadás is folyamatos.

Decemberben egy ünnepkör veszi kezdetét a napközi életében. Ezekről a jeles napokról, valamint az előkészületekről Huber Varmuzsa Anikó gyógypedagógus számolt be.

– Az ünnepkörünk december 3-ával veszi kezdetét. A fogyatékkal élők világnapjáról általában házon belül emlékezünk meg, majd ezt követi december 5-én az önkéntesek világnapja. Ez is nagyon fontos nap a számunkra, mivel nagy segítséget jelentenek nekünk a önkénteseink. Ezen a napon, ha csak jelképes ajándékkal is, de mindig megajándékozzuk őket, köszönetet mondunk, hiszen a munkájuk értéke felbecsülhetetlen. December 6-án várjuk a Mikulást, ezt követően pedig az egész ádventi időszak a karácsonyra való felkészülés jegyében telik. Feldíszítjük a házat, támogatóinknak képeslapokat készítünk, apró ajándékokkal készülünk mindazoknak, akik ebben az időszakban meglátogatnak minket, gondolnak ránk. Minden évben részt veszünk a Művelődési Ház ünnepi rendezvényein, ami mind-mind nagy előkészületeket igényel. Karácsonyt követően pedig minden kezdődik elölről, a pravoszláv ünnepek jegyében – mesélte a Bethesda gyógypedagógusa.