2024. április 19., péntek

Tepertősütés és termékkiállítás Palicson

Hatodik alkalommal rendezik meg a Hagyományok téli fesztiválját

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Hagyományok téli fesztiválját Palicson. A fesztivál keretei között két rendezvényre kerül sor, a Helyi Termékek Kiállítására és a Nemzetközi Tepertősütő Fesztiválra. A Hagyományok téli fesztiválját szombaton és vasárnap 9 és 17 óra között rendezik meg a palicsi kisvendéglő mellett (Hősök parkja 15.) – tudtuk meg a városháza médiaközpontjában csütörtökön megrendezett sajtótájékoztatón.

Engi Norbert, Horvát Tímea, Ábrahám Csilla (Fotó: Patyi Szilárd)

Engi Norbert, Horvát Tímea, Ábrahám Csilla (Fotó: Patyi Szilárd)

– Amellett, hogy a kürtöskalács, a forralt bor és a friss tepertő illata lengi majd be a teret, a helyi termékek kiállítása is megtekinthető lesz a fesztiválon. Ennek a fesztiválnak az igazi üzenete és ereje abban van, hogy ez egy közösségépítő, közösségmegőrző és hagyományápoló rendezvény – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere.

Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta civil szervezet elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Helyi Termékek Kiállítását tizedik alkalommal szervezik meg, és a Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg-IPA-program keretében valósul meg. A kiállítást többek között a Tartományi Pénzügyi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és Szabadka Város Önkormányzata támogatja.

Engi Norbert, a Noge Kft. igazgatója a szombaton megrendezendő nemzetközi tepertősütő verseny részleteit ismertette. Elmondta, hogy a tepertősütő versenyre eddig több, mint húsz versenyző jelentkezett, és ezer kilogramm szalonnát sütnek meg. Aki még szeretne jelentkezni a versenyre, az ma 14 óráig megteheti a 069/754-043-as mobilszámon. A nevezési díj 2000 dinár, amely magában foglal tíz kilogramm szalonnát. Ez a minimális mennyiség, amit a versenyzőknek meg kel sütniük a versenyen. A fesztiválon vasárnap is lesz tepertősütés, de már nem versenyjelleggel.