2024. április 20., szombat

Lecserélik a Korzón lévő fákat

Az elmúlt napokban a szabadkaiak körében igen nagy felháborodást váltott ki az, hogy a helybeli Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkásai megkezdték a Korzón lévő kislevelű hársfák eltávolítását. A legnépszerűbb közösségi oldalon több fénykép is megjelent, amelyek a fák kivágását örökítik meg, és a fotók alatt sokan sajnálatukat fejezték ki a növények kivágása miatt. Az üggyel kapcsolatban felkerestük Radoslav Vukelićet, Szabadka Város Közigazgatási Hivatala Kommunális, Energetikai és Közlekedésügyi Titkárságának titkárát, aki e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A Korzón lévő 11 hársfa cseréje folyamatban van. Mindezt az tette szükségessé, hogy a meglévő fák az időjárási körülmények következtében, elsősorban a hosszan tartó esőzések és a hosszú szárazságok miatt tönkre mentek. A fákon szemmel láthatóak a szárazság következményei – az ágak végei elszáradtak, a fa kérge több helyen megrepedezett, az elszáradt ágak pedig letöredeztek. A fákat 20 éve telepítették, és akkor nem volt lehetőség arra, hogy megoldják a növények öntözését és tápanyagellátását. Mivel a szabadkaiak megszokták, hogy a Korzót hársfák díszítik, a most eltávolított növények helyére minőségi, hétéves ezüstlevelű hárscsemeték kerülnek, és biztosítani fogjuk a fák öntözését és tápanyagellátását – áll a titkárságtól kapott levélben, amelyből az is kiderül, hogy a választásuk azért esett az ezüsthársra, mivel az vidékünkön őshonos fajnak tekinthető, és lényegesen ellenállóbb kislevelű fajtársánál. Utóbbit jól szemléltetik a színháznál lévő ezüsthársok, amelyek háromszor nagyobbak, mint a 11 kislevelű hárs. Az ezüstlevelű hárs piramis alakú lombozata emellett keskenyebb is. Az öntözőberendezés perforált csőből, és a fák mellé leásott filterekből áll, amelyek 20 liter víz, illetve tápanyag tárolására szolgálnak.

A fák cseréje szerepel a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat éves programjában, amit Szabadka Város képviselő-testülete is jóváhagyott.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A hársfacsemeték 8000 dinárba kerülnek, tehát az összértékük 88 000 dinár. Az ültetést a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végzi. A beruházás összértéke 100 000 dinár, és azt a városi költségvetésből biztosítják, áll a titkár szerkesztőségünkbe eljuttatott e-mailjében.

Kérdésünkre, hogy mikor várható a facsemeték kiültetése, nem kaptunk választ.