2024. április 20., szombat
TORDA

Mikulás-napi csomagosztás a Juhász Zenekarral

Tordán immár kilencedik éve, hogy a helyi közösség – a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával – Mikulás napján megajándékozza a legkisebbeket. Az is hagyománnyá vált, hogy a Juhász Zenekar ünnepi koncertsorozatának egyik kötelező állomása az ezer lakosú bánáti falu.

Mindkettőnek örültek: a csomagnak is, meg a Juhász Zenekarnak is (Fotó: Kecskés István)

Mindkettőnek örültek: a csomagnak is, meg a Juhász Zenekarnak is (Fotó: Kecskés István)

A Művelődési Otthonban összesen 110, tíz évnél nem idősebb gyerek kapott csomagot. A legkisebbeknek kivitték a csomagokat, a kicsit nagyobbak pedig a Juhász Zenekar ajándékkoncertjének a végén a Mikulástól vehették át. Volt, aki szavalt, a többség pedig élvezte a hangversenyt.

– Itt voltunk a koncerten, ami nagyon-nagyon jó volt. Szerintem fontos, hogy a gyerekeket kicsit inspirálja ez a koncert, ne csak a csomagosztás legyen az elsődleges. Nagyon szépen köszönjük a helyi közösségnek és a támogatóknak – hallottuk Fejes Lázár Marietta szülőtől. Már hagyomány, hogy a Juhász Zenekar karácsony táján gyermekkoncerteket tart Vajdaság-szerte. Olyan dalokat, olyan szokásokat visznek a színpadra, amelyek a karácsonyhoz kötődnek. Mindezt pedig hagyományos hangszerekkel, hagyományos hangszerelésben adják elő.  

– A gyerekeket megpróbáljuk arra irányítani, hogy a hagyományaikat tiszteljék, hiszen ilyenkor télen is rengeteg népszokás van, rengeteg olyan dolog, ami valamikor élt volt a falvakban, most viszont már nem. Itt Tordán például a medvetáncoltatás. Érdekes dolog volt, hogy még néhány évtizeddel ezelőtt medvetáncoltatók járták a falut, de ezt már ilyen gyerekkoncertek formájában lehet visszahozni – mondja Juhász Gábor, a Juhász Zenekar vezetője.

Torda is egy fogyatkozó bánáti közösség, de a megmaradásért folyó küzdelmük és a kitartásuk példaértékű. 

A legnagyobb öröm az, amikor a gyereknek ajándékot adunk. A koncert, maga a Juhász Zenekar koncertje is ajándék volt, ugyanakkor a csomag is minden gyerek számára ajándék, hisz ilyenkor örülünk annak, hogy a gyerekek mosolyognak, énekelnek, tapsolnak, öröm sugárzik az arcukról. És az, hogy még mindig 110 gyereknek adunk csomagot, nagyon sokat jelent számunkra. Még mindig azt bizonyítja, hogy ez a falu él –  hallottuk Dobai Jánostól, tordai helyi közösség elnökétől.

A helybeli Ady Endre Általános Iskolának 111 tanulója van, s ebben a tanévben egyetlen gyereket sem írattak ki elköltözés miatt. Az óvoda két csoportjában pedig az óvónők húsz óvodással foglalkoznak.