2024. április 23., kedd

A Kohász támogatja a női kézilabdát Adán

A Halász József Kézilabdaklub együttműködési szerződést kötött a dunaújvárosi kézilabda-akadémiával – A hétvégén Barátság női utánpótlástorna hazai és külföldi csapatokkal Adán

A szakmai tapasztalatcsere és az együttműködés végett novemberben Dunaújvároson együttműködési szerződést kötött az adai női kézilabdaklub és a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda-akadémia. A szerződést dunaújvárosi részről a magyar válogatott egykori kiválósága, Radulovics Bojana, a Kohász szakmai igazgatója írta alá, a Halász József részéről pedig Urbán Mónika klubelnök volt az aláíró, aki beszámolt az együttműködési szerződés részleteiről és céljairól:

A Kohász Kézilabda-akadémia az adai klub utánpótlásképző tevékenységéhez folyamatos szakmai tanácsadást fog nyújtani. Értesítjük egymást a saját sportrendezvényeinkről, hogy azon részt vehessen a másik fél, vagyis ezentúl az adaiak rendszeresen utaznak majd tornákra Dunaújvárosba, és fordítva, a dunaújvárosiak Adára. Az együttműködés minden korosztályt érint a legkisebbektől a felnőttekig, mivel a dunaújvárosiak segítenek a helyi edzők továbbképzésében, és edzéseket is tartanak Adán – magyarázta Urbán Mónika. – Az együttműködési megállapodás mindenképpen előnyökkel jár az adai egyesület számára, mert az edzőinknek szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy magyar nyelvű szakmai továbbképzéseken vegyenek részt, valamint megismerjék a magyar kézilabdát és ezzel együtt egy újabb játékstílust. Ez fontos a kézilabdás lányoknak is, hiszen képzettebb edzőkkel még jobban játszhatnak a szerbiai bajnokságban. A Kohász Kézilabda-akadémia arra kért bennünket, ha vannak tehetséges kislányok, akik szeretnék Dunaújvárosban tovább folytatni a kézilabdázást és a tanulmányaikat, akkor ebben segítsük őket, és egyengessük az útjukat. A dunaújvárosi csapat az NB I.-ben játszik, vagyis ezek a játékosok a középiskola befejezése után professzionális kézilabdázóvá válhatnak. Az együttműködési megállapodást azzal a feltétellel írtuk alá, hogy minden évben újratárgyaljuk, mert a dunaújvárosiak is szeretnék látni, hogy milyen lehetőségek nyílnak a későbbiekben az adai klub támogatására. Nekünk, adaiaknak szintén fontos, hogy lássuk, milyen eredményekkel jár az együttműködés az egyesület és a helyi kézilabda számára. A szakmai támogatás mellett tárgyi támogatásra is ígéretet kaptunk Dunaújvárosból.

Az adai klub és a dunaújvárosi kézilabda-akadémia közötti együttműködés péntektől újabb szakaszába lép, mivel a Halász József december 7. és 9. között szervezi meg az idei Barátság női utánpótlástornát Adán a sportcsarnokban, ahol vendégül látják a Kohászt is. Urbán Mónika elmondta, hogy a torna fő célja a barátkozás és a határon átnyúló kapcsolatok erősítése. A háromnapos tornán szerbiai és magyarországi csapatok lépnek pályára négy – 2004-es, 2006-os, 2008-as és 2009-es – korosztályban, a két fiatalabb korosztály minikézilabdát játszik. Az adai klub elnöke bejelentette, hogy legalább százötven kézilabdázóra számítanak a hétvégi tornán, amely fontos része az utánpótlás-nevelésnek, hiszen ezen az anyaországi és a szerbiai kézilabdázók összemérhetik egymással a játéktudásukat.

Ezek a korosztályok a hazai bajnokságban egyébként tornákat játszanak, így a lányok havonta egy vagy legfeljebb két bajnoki megmérettetésen vesznek részt. Közülük nem mindenki mutathatja meg minden alkalommal, hogy mit tud. A tornán viszont egy hétvégén több csapattal játszanak mérkőzéseket, olyanokkal is, amelyekkel különben nem szoktak. Ez hasznos a fejlődésük szempontjából, mert minél több mérkőzést játszanak, annál nagyobb lesz a rutinjuk, közben pedig más kézilabdázókat és játékstílusokat ismernek meg – nyilatkozta Urbán Mónika, aki hozzátette, hogy minden érdeklődőt várnak a tornára, amely pénteken 17 órakor kezdődik, és vasárnap 14.45-kor zárul az ünnepélyes eredményhirdetéssel.