2024. április 18., csütörtök

Szijjártó: az erdélyi gazdasági fejlesztési program Magyarország és Románia közös érdekeit szolgálja

Mind a magyar, mind a román kormánynak az a célja, hogy a két ország közötti javuló kapcsolatok dinamikáját fenntartsa - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az EBESZ külügyminiszteri tanácsa milánói ülésének keretében csütörtökön.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter elmondta, hogy telefonon beszélt Teodor Melascanu román külügyminiszterrel.
"Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy ez az érdeke mindkét országnak, különös tekintettel az európai jövőről zajló vitákra, valamint a Románia területén, Erdélyben és a Székelyföldön élő magyar nemzeti közösségre" - közölte.
A miniszter hozzátette: megerősítették, hogy a jó kapcsolatnak érdekében fenntartják elkötelezettségüket.
"Biztosítottam a román kollegát arról, hogy az erdélyi gazdasági fejlesztési program nemcsak az ott élő magyarság, hanem egész Románia érdekeit szolgálja, hiszen azok a gazdasági szereplők, akik az erdélyi gazdaságfejlesztési programból támogatást kapnak, Románia területén működnek, ott fizetnek adót, így az egész román gazdaságot erősítik. Emellett természetesen a helyi magyar nemzeti közösségek erősödéséhez is hozzájárulnak, de ez nemcsak Magyarország, hanem Románia érdeke is, hiszen mi úgy tekintünk az ott elő magyar nemzeti közösségre mint amely összeköti a két országot" - mondta Szijjártó Péter.