2024. április 19., péntek

Állandó kapcsolatban a NATO-val és a KFOR-ral

Pristina hadsereg-alakítási törekvéseit az észak-atlanti szövetség sem tudja helyeselni

A békének és a stabilitásnak a megőrzése Szerbia és az egész régió legfőbb érdeke – értett egyet mai telefonos megbeszélése alkalmával Aleksandar Vučić szerb államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Vučić köszönetet mondott Stoltenbergnek az egy nappal korábban közölt álláspontjáért, hogy nem találja megfelelőnek az időt a koszovói önálló hadsereg felállítására. A főtitkár úgy fogalmazott, hogy „rosszkor akarja Pristina véghezvinni biztonsági erőinek hadsereggé való átalakítását”.

Beograd, 7.08.2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic govori na konferenciji za novinare, danas u Predsednistvu Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

A beszélgetés alkalmával Vučić aggodalmának adott hangot a pristinai tervek kapcsán, szerinte ez a lépés potenciális veszélyforrást jelent a koszovói szerb lakosságra, Szerbia biztonságára nézve. Ezáltal pedig – tette hozzá – befolyásolja a régió egészének az egyensúlyát is, kihat a térség stabilitására és békéjére – mutatott rá a szerb államelnök.

A két politikus egyetértett abban, hogy mostantól állandó kapcsolatban maradnak egymással, s napi szinten egyeztetnek a kialakuló helyzet kapcsán. Megállapodtak abban is, hogy a Szerbiai Katonaság is felveszi az állandó kapcsolatot a Koszovóban állomásozó KFOR-egységekkel, s együttesen figyelemmel kísérik a koszovói helyzetet, folyamatos információcserét hoznak létre.

A szerb államfő tájékoztatta a NATO vezetőjét arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a koszovói szerbségnek azt követően, hogy Pristina száz százalékra növelte a Szerbiából érkező árura kirótt vámilletékeket, a korábban aláírt megállapodások egész sorát megszegve. Pristinának ezt a döntését Vučić károsnak és irracionálisnak nevezte a megbeszélés során.

A telefonbeszélgetést Stoltenberg arra is kihasználta, hogy köszönetet mondjon a szerb államfőnek a NATO-val közösen szervezett októberi szerbiai sikeres gyakorlatért, amikor 900 résztvevővel próbálták ki a rendkívüli helyzet esetén szükséges intézkedések végrehajtását. Kitért arra is, hogy rendkívül nagyra értékeli Szerbia hozzájárulását a régió egyensúlyának és békéjének a fenntartásához.