2024. április 20., szombat

Ma sem és a jövőben sem

Brnabić tisztázta a koszovói katonai beavatkozással kapcsolatos álláspontját

Miután tegnapi sajtótájékoztatóján Ana Brnabić kormányfő egyik mondatában úgy fogalmazott, hogy – bár Szerbia mindenképpen el szeretné kerülni – ma sajnos a hadsereg beavatkozása is „az egyik asztalon heverő lehetőségnek számít” Észak-Koszovóban, a nemzetközi hírügynökségek sorra számoltak be róla, hogy Szerbia készen áll a katonai beavatkozásra, amennyiben Koszovó végleg felállítja saját hadseregét.

Brnabić a nyilatkozatban arról beszélt, hogy Szerbiát Pristina sarokba szorította ezzel a lépéssel, s hogy amennyiben a szerb lakosságot veszély fenyegeti, úgy Szerbiának intézkedéseket kell tennie. Ma a világsajtóban megjelent információkra reagált újra a téma kapcsán a kormányfő. Azt mondta, nem a háborús beavatkozást szerette volna üzenetként megfogalmazni, sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy miután „tízszer felszólított a beszédében a békére és az értelemre, ők mégis azt a bizonyos fél mondatot emelték ki”.

Brnabić elmondta, most úgy jött ki, mintha Szerbia fenyegetőzni akart volna, holott egyáltalán nem ez volt a célja. Olyan beidegződés ez a világban, amely ellen harcolnunk kell, mindig minket látnak a rossz oldalon – tette hozzá, s közölte, hogy arról bezzeg egyetlen külföldi sajtótermék sem tett a mai napig említést, hogy a koszovói szerbség már 15 napja nyomtatott sajtó nélkül van, pedig a 21. században élünk. A Reuters és az AP arról sem szóltak, hogy hogyan várják a szerbek a karácsonyt, hogy Pristina vámilletéke ellenére lesz-e még akkor is elég gyógyszer és tankönyv. Nem mondanak semmit az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának az elmaradásáról – panaszkodott a kormányfő.

Mai üzenete már sokkal világosabb volt: „Nem puskára és katonaságra, hanem oktatásra és iskolákra van szükségünk, maholnap beköszönt a 2020-as esztendő is, és el sem tudom képzelni, hogy bárkinek kedve lenne háborúzni, mintha semmit sem tanultunk volna a történelemből.” Brnabić elmondta, hogy erről szóló üzenetét eljuttatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz is, aki köszönetet mondott neki, amiért az értelem és a béke felülkerekedése mellett foglal állást. Hozzátette: Szerbiának soha sem kell bevetnie a katonaságát, sem ma, sem a jövőben. Kezdjünk a tudomány területén és innovációkkal harcolni – fogalmazott Brnabić.