2024. április 25., csütörtök

Jövőre gyorsabb pénzutalás

Tájékoztató napot tartottak Szabadkán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által közzétett pályázatokról

A budapesti székhelyű Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvány tegnap tájékoztató napot tartott Szabadkán. Az eseményen egyesületek és intézmények képviselői jelentek meg, akik zsúfolásig megtöltötték az egyesület székházának előadótermét. A megjelentek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által közzétett pályázatok lebonyolítása során felmerülő gyakorlati kérdésekkel ismerkedhettek meg.

A Bethlen Gábor Alapkezelő minden évben, a nyílt pályázati felhívások megjelenését követően tájékoztató napot tart Vajdaságban. Ennek a mai eseménynek az a célja, hogy első kézből tájékoztassuk a részvevőket a megjelent pályázati feltételekről, a változásokról, amelyek az előző évhez képest történtek, és természetes, hogy válaszoljunk a felmerült kérdésekre. Idén a pályázati felhívások tartalmukban nem változtak, a szakmai része hasonló az előző évihez. Apróbb technikai változások vannak az elszámolást illetően, ami hamarosan aktuális lesz a 2018-as támogatások esetében. A jövő évi támogatásokkal kapcsolatban elmondhatom, hogy igyekeztünk megkönnyíteni a pályázók életét. 2019-től a döntést követően támogatói okiratot fogunk kiadni a támogatott pályázóknak, tehát ez nem kétoldalúan aláírt dokumentum. A döntést követő adategyeztetés után megküldjük az okiratot, és amennyiben elfogadják annak tartalmát, már indul a pénzösszeg utalása. Ezzel is szeretnénk meggyorsítani a döntés és az utalás közötti időt – nyilatkozta a sajtónak Pappné Popovics Judit, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Pályázati Programok Osztályának osztályvezetője, és hozzátette, hogy a pályázható keretösszeg hétszáz millió forintot tesz ki, a pályázat benyújtási határideje pedig december 19-e 14 óra.

Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány elnöke a sajtónak elmondta, hogy az alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül mintegy nyolcvan millió forintot juttat el a vajdasági magyar civil szervezeteknek és egyesületeknek.

Négyszáz-ötszáz pályázatról beszélünk. Igaz, ezek kis összegű pályázatok, de a programok végrehajtásához, megszervezéséhez létfontosságúak. Úgy gondolom, hogy ezek azok a pályázatok, amelyek főleg a kis közösségek, de ugyanúgy a nagy közösségek rendezvényeit életben tartják, a hagyományokat megőrzik – mondta az alapítvány elnöke, és hozzátette, hogy minden évben egyre többen és többen jelennek meg a tájékoztató napokon, és pályáznak a meghirdetett pályázatokon.

A tájékoztató napon az egybegyűlteket Fejsztámer Róbert köszöntötte, majd Pappné Popovics Judit bemutatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szervezeti működését.