2024. április 25., csütörtök

Felügyelőket alkalmaznának

A szerbiai felügyelőségek alkalmazottainak átlagéletkora 54 év

Az egészségügyi, a kereskedelmi és az államigazgatási felügyelőségek munkatársai megkezdték az ismerkedést az e-felügyeleti rendszerrel. A korszerű, digitális rendszer az elvárások szerint gyorsabbá teszi a felügyeleti eljárásokat, fokozza a felügyelőségek hatékonyságát és csökkenti a visszaélések lehetőségét, fejtették ki képzés megkezdésének alkalmából szervezett alkalmi rendezvényen.

Ana Brnabić miniszterelnök elmondása szerint az államigazgatás digitalizálása továbbra is folyamatban van, mind korszerűbb lehetőségeket igyekeznek felkínálni a polgároknak. Példaként említette, hogy január 1-től a polgárok online felületen ellenőrizhetik adóhátralékuk összegét, illetve online rendezhetik tartozásukat, majd január 8-től elkezd működni az idénymunkások online bejelentésére kidolgozott rendszer, de hamarosan az állampolgársági bizonylatokat is online lehet majd igényelni.

Az államigazgatás rendszerében jelenleg 6 500 felügyelő tevékenykedik. Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondása szerint ez közel sem elég. Ha Szerbia az európai mércéket próbálja követni, akkor legalább 25 százalékkal több felügyelőre lenne szüksége, közölte a tárcavezető, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan persze továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a felügyelőségek munkájának minőségére. A következő néhány hétben elkészül a felügyelőségek munkáját elemző jelentés, amelyet követően kidolgozzák a hároméves foglalkoztatási akciótervet, magyarázta Ružić, kiemelvén, hogy elsősorban fiatal kollégákra van szüksége a felügyelőségeknek, hiszen a felügyelők átlagéletkora jelenleg 54 év.