2024. március 29., péntek

Kéz a kézben

A tudomány és a gazdaság együttműködését hirdető üzleti vásárt tartottak Újvidéken

Tegnap nyílt meg a második Tudományos és Gazdasági Vásár, amelyet a tartományi kormány, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság, az Újvidéki Vásár és a Vajdasági Gazdasági Kamara szervez az Újvidéki Vásár Master Központjában. A tudomány és a gazdaság összefonódását hirdető rendezvényt Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg.

A tartományi kormány elhatározásai között szerepel a tudományos eredmények támogatása és célratörő alkalmazása a gazdaságban – emelte ki Igor Mirović.

Igor Mirović a Szabadkai Közgazdasági Kar standjánál (Fotó: Dávid Csilla)

Igor Mirović a Szabadkai Közgazdasági Kar standjánál (Fotó: Dávid Csilla)

– Az új tudományos tevékenységek és technológiák alkalmazása révén felgyorsulhat országunk gazdasági fejlődése. A tartományi kormány támogatja azokat a tudományos intézeteket, amelyek alkalmazzák a termelési folyamatokban a kutatások során elért eredményeket – mondta a tartományi kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy jövőre nyílik meg Újvidéken a Tudományos Technológiai Park, valamint hogy hamarosan megkezdődnek a Biosens Kutatóintézet épületének munkálatai is.

– Az új Tudományos Technológiai Park a Biosens Kutatóintézettel együtt az Újvidéki Egyetemnek, amely Európa egyik leggyorsabban növekvő egyeteme, a koronáját képezi majd. Mindennek az a célja, hogy új megoldások és technológiai eljárások szülessenek, amelyek még intenzívebb gazdasági fejlődést hoznak – hangsúlyozta Mirović.

Az idei Tudományos és Gazdasági Vásár középpontjában az élelmiszerek állnak. Ennek kapcsán négy témakörben cseréltek véleményt a rendezvény keretében tartott tanácskozás résztvevői. Az egészséges étkezés, az információs technológiák, az üzleti tanácsadás és a dizájn témakörében taglalták az élelmiszerek útját az előadásokon.

Dr. Stevan Stankovski, az Újvidéki Egyetem prorektora kiemelte, hogy a nyereség érdekében fontos a tudás alkalmazása a gazdaság területén.

A vásáron egyetemi karok, kutatóközpontok és laboratóriumok, valamint vállalatok közreműködése valósul meg (Fotó: Dávid Csilla)

A vásáron egyetemi karok, kutatóközpontok és laboratóriumok, valamint vállalatok közreműködése valósul meg (Fotó: Dávid Csilla)

A vásáron egyetemi karok, kutatóközpontok és laboratóriumok kínálnak különféle megoldásokat a vállalatoknak annak érdekében, hogy javítani tudják termékeik és szolgáltatásaik minőségét, lehetővé tegyék az új termékek fejlesztését, valamint elősegítsék a cégek versenyképességét a hazai és a külföldi piacon egyaránt.

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár a rendezvény megnyitója után a tudomány és a gazdaság együttműködését elősegítő eszközökről beszélt.

– A felsőoktatás elsődleges tevékenysége természetesen a tudományos tevékenység. A gazdaság jelenti azonban a változás egyetlen forrását, amely előreviheti a tudomány alkalmazhatóságát – ecsetelte Zoran Milošević.

A jelenlévők a tanácskozás mellett B2B üzleti tárgyalásokat is tartottak, amelyek keretében vállalkozók és tudományos intézmények képviselői alakíthattak ki üzleti kapcsolatokat és hálózatokat.