2024. április 24., szerda

Egészségbiztosítás az idénymunkásoknak

Január elsejétől már elektronikus úton is fizethető lesz a vagyonadó-tartozás

Január elsejétől országos szinten működésbe léptetik a helyi adóhatóságok egységes adatbázisát, így a polgárok hozzáférhetnek a bejegyzésekhez, ellenőrizhetik, mennyi a vagyonadó-tartozásuk és elektronikus úton törleszthetik is az adósságot – jelentette be tegnap Ana Brnabić kormányfő, aki Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel és Mihailo Jovanovićtyal, az Információs-technológiai és elektronikus közigazgatási iroda igazgatójával ellátogatott az e-felügyelőket képző intézménybe, ahol a leendő munkaügyi, piaci és szanitáris inspektorok az első órájukat hallgatták, az elektronikus segédeszközök igénybevételével végzendő ellenőrzés tudományával ismerkedve.

A felügyelők a jövő év kezdetétől már nem jegyzetfüzettel és tollal fogják járni a terepet, hanem a megfelelő software-t tartalmazó, elektronikus tanúsítvánnyal rendelkező laptopokkal, és az állandó internetkapcsolatnak köszönhetően a központi adatbázisból bármikor lehívhatják az ellenőrzött üzlet, illetve cég szükséges adatait, miközben a többi felügyelőség észrevételeibe is betekintést nyerhetnek – nyilatkozta az újságíróknak a miniszterelnök a Szerb–Koreai Informatikai Központban tartott sajtóértekezleten.

Ismertette továbbá, hogy január 8-án lép érvénybe a vócserrendszer az idénymunkások, elsősorban a mezőgazdaságban ideiglenesen munkát vállalók számára. A miniszterelnök szavai szerint „az idénymunkásoknak elismervényrendszer alapján lesz szociális és egészségbiztosításuk, mint minden civilizált országban”. Ezt a rendszert a későbbiekben kiterjesztik az építőiparban és a turizmusban dolgozó szezonmunkásokra is.

Tudni érdemes, hogy a horvátországi gyakorlat szerint a mezőgazdasági cégek napi vócsert vásárolnak minden idénymunkás számára, tulajdonképpen ezzel fizetik a munkások biztosítását.

Az irat ára a horvátoknál nem egész 3 euró. A munkás az ideiglenes alkalmazásáról szóló szerződésként szolgáló könyvecskébe mindennap beragasztja a munkáltatótól kapott vócsert.

Brnabić közölte azt is, hogy a helyi önkormányzatoknak – a belügyminisztériummal együttműködve – az év végéig kellene befejezniük az állampolgársági adatok elektronikus formába való átvitelét. Ha ezt elvégzik, mindenki az internet segítségével kaphatja meg az állampolgársági bizonylatot, függetlenül attól, hogy hol él. Úgyszintén 2019-ben fejezik be a központi címregisztert. A Köztársasági Geodéziai Intézet már elvégezte a maga feladatát, 66.480 új utcát vett jegyzékbe. Ezek az utcák persze eddig is léteztek, de nem volt nevük, s a házakat sem számozták.

Mindennek alapján hozzák majd létre a polgárok központi regiszterét, az erre vonatkozó törvény javaslata hamarosan a kormány elé kerül.

Mihailo Jovanović elmondta, hogy a e-felügyelői képzés pilótaprojektum, melyben egyelőre csak négy inspekció vesz részt, de a jövő év végére bekapcsolódik a fennmaradó öt felügyelőség is. Jelenleg nyolcszáz felügyelő kiképzése folyik – tette hozzá.

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter közölte, hogy Szerbiában összesen 6500 felügyelő tevékenykedik, ami kevés, 25 százalákkal többre volna szükség, ráadásul a dolgozó inspektorok átlagéletkora is nagyon magas, 54 év. Ennek a helyzetnek az orvoslására hozták meg a fiatal felügyelők munkába állításáról szóló akciótervet, amelyet már elkezdtek végrehajtani.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva nem tudta pontosan megmondani, mennyi az inspektorok átlagbére, hangsúlyozta viszont, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy helyi szinten akár 20 százalékkal is emeljék a felügyelők havi fizetését.