2024. március 28., csütörtök

Jövőre több marhahúst szállíthatunk Törökországba

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter Ankarában szerződést kötött a török illetékesekkel arról, hogy az eddigi évi 5000 tonnás marhahúskivitelt 40 százalékkal növelik 2019-ben. A szerbiai agrártárca vezetője az együttműködés bővítéséről, elsősorban a mezőgazdasági termékekkel való kereskedelem kiterjesztéséről tárgyalt Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági miniszterrel.

A szaktárca közleménye szerint az idén a törökökkel korábban megbeszélt 5000 tonnás marhahús-kiviteli kvótát csupán négy hónap alatt teljesítettük, a 40 százalékos emeléssel pedig lehetővé válik, hogy a mostani 25 millióról jövőre 35 millió euróra növekedjen a török piacra kerülő szerbiai marhahús értéke. Máris bejelentették, hogy a kvóta további növeléséről 2019 derekán tárgyalnak.

Nedimović korábban úgy nyilatkozott: Szerbia azt szeretné elérni, hogy évente 10 000 tonna marhahúst szállíthasson Törökországba. A szaktárca azzal igyekszik szavatolni a minél nagyobb exportot, hogy 10 000 dinárról hamarosan 15 000 dinárra emeli a szarvasmarha-tenyésztők egyedenkénti támogatását.