Számítástechnikai hírek a nagyvilágból

sk

2018. december 6., 21:36

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Jelenleg a CPU-hiány és az abból következő áremelkedés miatt senkinek nem ajánlott egy új processzor, netán konfiguráció beszerzése, ráadásul a Digitimes információi szerint az ünnepek közeledtével még inkább súlyosbodhat a probléma. Ennek oka, hogy az Intel elsősorban a rendszerépítők kiszolgálására fókuszál, és emiatt várhatóan kisebb készletet tud majd átadni a kereskedőknek, ami újabb áremelkedést indukálhat. A hiány minden termékkategóriát érint, és habár az Intel megpróbálja folyamatosan növelni gyártókapacitását, akár minden apró üzemet felpörgetve, még így is elhúzódhat 2019 második negyedévéig a válság. Sőt, iparági szakértők szerint a helyzetet a kriptopénzpiac bezuhanása is tovább rontja, ami felhalmozódó készleteket, annak nyomán pedig további áremelkedést eredményezhet. A helyzet nyertese egyébként az AMD lehet, hiszen a jó árérték arányú Ryzen processzorok vételára nem változik, ha pedig igen, akkor inkább lefelé, az AM4-es alaplapok pedig eleve olcsóbbak, mint az LGA1151-es modellek.

 

A németek szerint az AMD 2:1 arányban lenyomta az Intelt. A Mindfactory.de adatai szerint novemberben sokkal népszerűbbek voltak az AMD processzorok, mint az Intel CPU-k.

Bár mindeddig az Intel elsöprő fölénnyel dominált az asztali processzorok piacán, a jelek szerint az AMD egyre nagyobb fenyegetést jelent az óriásra. Az AMD folyamatosan emeli a piaci részesedését, a német Mindfactory.de adatai szerint kezdhet még jobban aggódni az Intel. A német adatok alapján az AMD több mint versenyképes, amit bizonyít, hogy idén június óta a Ryzen CPU-k egyre keresettebbek. A csúcsot novemberben érte el az AMD, abban a hónapban ugyanis az eladások 69 százalékát AMD, 31 százalékát Intel processzorok tették ki. Ez az AMD számára nagyjából 16 000 processzort jelent, vagyis majdnem kétszer annyit, mint amennyit tavaly eladott ez a forgalmazó. Mindebben sokat segít az, hogy az Intel CPU-k átlagárai továbbra is nagyon magasak. Emiatt persze árbevételben nincs annyira lemaradva az Intel, mint darabszámban. Az AMD valószínűleg azt tervezi, hogy az AM4 platform hosszú támogatásával sok felhasználót átcsábíthat, így pedig jelentős mértékben megerősödik a piacon. A német piac adatait persze kár lenne egyformának betudni a globális szerepléssel, de egy biztos: az AMD egyre erősebb.

A Computexen jönnek a harmadik-generációs Ryzen CPU-k. A Gigabyte egyik zárt ajtós rendezvényéről szivárogtatták ki, hogy mikor érkeznek az AMD új Ryzen processzorai. Ezek alapján az AMD harmadik-generációs Ryzen asztali processzorai már a 2019. júniusában tartott Computex rendezvényen debütálhatnak. A platform az első fogyasztóknak szánt, Zen 2 mikroarchitektúrára építő processzorokat hozza el, a Matisse kódnevű chipeket - valamint az ezeket kísérő AMD X570-es lapkakészletet. Ez lesz a világ első mainstream asztali platformja, ami támogatja a PCI-Express gen 4.0-t. Az AMD elvileg megoldhatja, hogy az új processzorok visszafelé kompatibilisek legyenek a régebbi, 300-as és 400-as szériás lapkakészletű alaplapokkal.

Rövidesen megérkezik a Radeon Software Adrenalin 2019 Edition, ami hangalapú vezérlést biztosít majd az AMD grafikus vezérlőkhöz. Jön a hangalapú vezérlés a videokártyákhoz, amikre a mikrofon figyel majd. Eleinte angol és kínai nyelveken lesz használható, és hangutasítással, az egér és a billentyűzet elengedése nélkül lehet majd, közvetlenül a játékokból készíteni a képernyőképeket, felvételt vagy streamelést kezdeményezni a ReLive használatával, állítani a fényerőt, kontrasztot és egyéb tulajdonságokat. A felbontás váltása, képernyő forgatása is megoldható lesz hangutasítással.

A Gartner elemzői szerint a következő nagy robbanást az 5G-s technológia és az összehajtható okostelefonok hozzák el a piacra.

Kikerülhet az Edge böngésző a Windowsból. Teljesen újat indítanak csatába, ami - nagy meglepetésre - a legnagyobb ellenfél, a Google Chrome alapjául szolgáló Chromium motorra épül. Az "Anaheim" kódnéven fejlesztett új szoftver teljesen leváltja majd az Edge-et és a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz - azt még nem tudni viszont, hogy a kódnévből a végleges változatban valamilyen Edge variáns lesz, vagy teljesen új piaci névvel indítja útjára a szoftvercég.

Érkezik a PlayStation 5. Teljes egészében kihagyja jövőre a világ legnagyobb gamerexpóját, az E3-at a Sony, amire 24 éve nem volt példa. A japán cég nagy erőkkel készül 2020-ra, akkorra datálják ugyanis a PlayStation 5 megjelenését. Az egyelőre nem megerősített információmorzsák szerint a gép AMD chippel kerülhet forgalomba, és mindenképpen emeli majd a teljesítményt, 4K felbontás mellett stabil 60 fps-es megjelenítést garantálva. A PlayStation 5-be lehet nyolcmagos Ryzen APU kerülhet, egy teljesen új Navi architektúrán alapuló GPU-val egyetemben. Utóbbit már 7 nanométeren gyárthatják, és az AMD-n belül - a hírek szerint - egy külön csapat foglalkozik a tervezésével. A PlayStation 4 életciklusának végére ért, aminek alapján elképzelhető, hogy már az elkövetkező évben hivatalosan bejelenthetik az új konzolgenerációt. Vélhetően ezt a Microsoft sem hagyja majd szó nélkül.

Zuhan a bitcoin. Míg tavaly szinte szárnyaltak a kriptovaluták, most már 73 százalékot veszített értékéből a bitcoin, csak november végén több mint 22 százalékot, ami nemcsak a reménykedő kis befektetőket hozza nehéz helyzetbe, hanem az egész PC-piacot is, a használt videokártyák, a felhalmozott hatalmas készletek ugyanis komoly problémát jelentenek a gyártók számára. A Digitimes példaként az AMD-t és az Nvidiát is kiszolgáló Gigabyte-ot hozta fel példaként. Felhasználói szempontból persze örülhetünk, hiszen csökkennek a komponensárak. A TechPowerUp jelentése szerint az AMD Radeon RX Vega 64 zászlóshajóját a januári 1500 dolláros vételár helyett már akár 399 dollárért is be lehet szerezni, míg a Radeon RX 580 ára 700 dollár fölötti értékekről 200 dollár alá zuhant. Az Nvidia Pascal kártyái is egyre olcsóbbak, a GeForce GTX 1070 Ti már 400 dollár alatt megvásárolható.

16 TB-os HAMR merevlemezt tesztelt a Seagate. Nő a tárhelysűrűség, jönnek az egyre nagyobb merevlemezek - a Seagate mérföldkőhöz ért a HAMR technológiával. A Seagate azt mondja, hogy jól mennek a 16 TB-os HAMR-alapú HDD-k belső tesztjei, így 2019-re megkaphatják a partnerek az első ilyen meghajtókat. Az üzleti ügyfelek azért örülhetnek a HAMR HDD-knek, mert azok nem igényelnek semmilyen speciális felkészülést vagy felszerelést. A cél az egyébként, hogy 2020-ra 20 TB-os merevlemezek legyenek a piacon, 2024-re pedig a 48 TB-os HDD-k is elérhetőek legyenek, méghozzá 3,5 hüvelykes méretben. A Seagate szerint ráadásul ezek a HDD-k sokkal megbízhatóbbak, mint azt az ágazati előírások megkívánják. (Pcworld.hu nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége