2024. április 20., szombat

Kincsek a nagyi spájzából

Stelázsik, befőttek, savanyúságok, stelázsicsíkok Bácskossuthfalván

Kincsek a nagyi spájzából címmel hagyományőrző és kézműves területen, három témában hirdetett pályázatot a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ: díszített fastelázsit, hímzett stelázsicsíkokat, valamint télire való savanyúságot és befőtteket vártak december 1-jén, szombaton 10 óráig az ECHO Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban.

Az első díjas stelázsi és a szebbnél szebb csíkok körülötte (Herceg Elizabetta felvétele)

Az első díjas stelázsi és a szebbnél szebb csíkok körülötte (Herceg Elizabetta felvétele)

A szombat délutáni eredményhirdetésen, miután a zsűri értékelt, a pályamunkákból szervezett kiállításon az érdeklődők már láthatták a szebbnél szebb fehér és színes hímzéssel készített stelázsicsíkokat, fapolcokat, illetve a savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat meg is kóstolhatták az érdeklődők.

A díjátadó kezdetén a nemrégiben alakult helybeli Csicsergők leánykórus adott elő egy dalcsokrot, majd Gondi Martina, a VMMI igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A zsűritagok közül Ments András és Nagy Abonyi Ágnes méltatta az ügyes kezű asszonyok, férfiak munkáját, majd kiosztották az elismeréseket.

– A három kategóriában nyolcvan pályázó közel kétszáz munkával jelentkezett az idén először meghirdetett pályázatra, stelázsit csak hárman készítettek, télire való készítésben körülbelül 25-en, többen több üveg finomsággal neveztek be, a legtömegesebb a stelázsicsíkok kategóriája volt, melyben fehér és színes hímzéssel készült kézimunkákat vártunk, hetven hölgy közel száz munkát küldött be.

Az eredményhirdetés előtt a Csicsergők éneke varázsolt jó hangulatot, akiknek ez volt az első fellépésük (Herceg Elizabetta felvétele)

Az eredményhirdetés előtt a Csicsergők éneke varázsolt jó hangulatot, akiknek ez volt az első fellépésük (Herceg Elizabetta felvétele)

A támogatóknak köszönhetően sok díjat tudtunk kiosztani, különösen a télirevaló készítésében, hiszen valamennyi befőtt, lekvár, savanyúság finom volt. A kézimunkázók közül a zentai Sóti Milánka és a topolyai Horvát Mária voltak a legeredményesebbek. A helybeli Seffer Lajos készítette hagyományos módszerrel az első díjas zöldre festett stelázsit – mondta Bece Angéla, a helybeli művelődési központ kereteiben működő Tarka Virág kézimunkacsoport vezetője, s felhívta arra is a figyelmet, hogy a péntekig látható kiállításon egy régi stelázsi körül nagyanyáink hagyatékból a szekrények aljáról előkerült feliratos kézimunkák is láthatók.

A rendezvény a tartományi művelődési titkárság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a bácskossuthfalvi helyi közösség és helyi vállalkozók támogatásával valósulhatott meg.