2024. április 19., péntek

Ének és barátkozás

Népdalkörtalálkozót tartottak Gunarason

A hétvégén negyedik alkalommal szervezett népdalkörtalálkozót a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület. Erre az eseményre minden évben új népdalkórusokat hívnak, de vannak visszatérő csoportok is.

Ez alkalommal hét csapat vett részt a találkozón, számolt be lapunknak Brezovszki Szuzanna, a művelődési egyesület elnöke.

– Van néhány környező falu, amelyekkel már évek óta tartjuk a kapcsolatot, az ottaniakat rendszeresen vendégül látjuk a találkozón, de minden évben hívunk új csoportokat is. Az idei évben összesen hét csoport vett részt a találkozón: Völgypartról az Aranyeső asszonykórus, a pacséri citerazenekar és vegyes kórus, a törökfalusi Búzavirág asszonykórus, Csókáról a Rákóczi férfikórus, a zentagunarasi Gyöngyvirág asszonykórus, a topolyai Kaláris asszonykórus, valamint a házigazda Rozmaring asszonykórus. A találkozó egyik célja, hogy meglássuk, hogyan működnek más kórusok, valamint milyen dalokat dolgoznak fel és hogyan. A fellépéseket követően a vezetők megbeszélik a látottakat, de a szakmai rész mellett az ismerkedésen, barátkozáson van a hangsúly. Elmondhatom, hogy a találkozó nagyon motiválóan hat a résztvevőkre, ami azért jó, mert egyre kevesebben szeretnének énekelni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a tagok kicsit kimozdulnak otthonról a kóruson keresztül, és közösségi élményben van részük. A találkozó repertoárján különböző népdalfeldolgozások szerepeltek, a pacséri kórus pl. tréfás népdalfeldolgozásokat adott elő, számolt be Brezovszki, majd arról is szólt, hogy a találkozó sikeres volt, mindenki élvezte az éneklést és a barátkozást.

A találkozót az idei évben is Topolya község önkormányzata támogatta pályázati úton, tudtuk meg a József Attila Művelődési Egyesület elnökétől.