2024. április 23., kedd

Egész héten olasz filmek

Szabadkán kedd este vette kezdetét a második alkalommal megszervezett Olasz Filmek Fesztiválja. Az érdeklődők hat nap alatt hét filmet tekinthetnek meg a Szabadegyetem dísztermében, illetve az Eurocinema moziban.

Ilija Tatić, Daliborka Sudarević tolmács és Carmine Tarallo a megnyitón (Fotó: Benedek Miklós)

Ilija Tatić, Daliborka Sudarević tolmács és Carmine Tarallo a megnyitón (Fotó: Benedek Miklós)

Az ünnepélyes megnyitó elején Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Tatić elmondta, a kezdeményezés célja, hogy minél több embert megismertessenek az olasz filmekkel, és ez részét képezi azon törekvéseiknek, hogy az európai filmeket is közelebb hozzák a szabadkaiakhoz. Az igazgatót követően Carmine Tarallo, a helybeli Piazza Italia Olasz Művelődési Központ elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Tarallo felszólalásában kiemelte, hogy az Olasz Filmek Fesztiválján olyan új olasz alkotásokat mutatnak be, amelyek rangos nemzetközi fesztiválokon nagy sikereket arattak, és amelyeket az olasz külügyminisztérium válogatott, abból a célból, hogy az Olaszországon kívül élők minél teljesebb képet kapjanak az olasz filmművészet legújabb vonulatáról. Carmine Tarallo emellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy jövőre egy olaszországi rendezőt is sikerül meghívniuk a fesztiválra.

Az Olasz Filmek Fesztiváljának első napján a Mi voltunk (Noi erevamo) című első világháborús filmet, szerdán pedig a Nyugi! (Scialla!) című alkotást láthatta a közönség. Ma 19.30-tól az Aranyifjú (Un ragazzo d'oro) című filmet tekinthetik meg. A belépőjegyek ára 100 dinár.

A rendezvény főszervezője a Piazza Italia, partnere pedig a belgrádi székhelyű Olasz Intézet.