2024. április 20., szombat

Remek kezek munkái

Muhi Zsuzsanna és Kormányos Kávai Lívia kiállítása Magyarkanizsán

Az oromi Zengő Tájház Kézműves-egyesület két tagjának, Muhi Zsuzsannának és Kormányos Kávai Líviának nyílt kiállítása a hétvégén a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.

Kormányos Kávai Lívia és Muhi Zsuzsanna a kiállítás megnyitóján (Puskás Károly felvétele)

Kormányos Kávai Lívia és Muhi Zsuzsanna a kiállítás megnyitóján (Puskás Károly felvétele)

A Remek kezek címet viselő kiállítás a papírcsíktechnikát, vagyis a quillinget vonultatta fel, illetve olyan kézimunkák voltak láthatóak, amelyeket az oromi asszonyok készítettek.

Muhi Zsuzsanna már évek óta tanulja a papírcsíktechnikát, amellyel – mint elmondta – nem kevés időt igényel egy-egy alkotás elkészítése.

– Az egyesület 2010-ben alakult, és a legkisebbektől kezdve mindenkit bekapcsolunk a munkába. A papírcsíktechnika számomra már öt éve tartó szerelem, akkor kezdtem el vele foglalkozni, mindennap valami új kerül ki a kezem alól. A harsány színeket szeretem, ez adja meg a helyiségek, például egy-egy adott szoba belépőjének hangulatát. Én magam az internetről, szinte autodidakta módon tanultam meg, amit természetesen szeretnék tovább is örökíteni – hangsúlyozta Muhi Zsuzsanna.

Kormányos Kávai Lívia kézimunkái is megtekinthetőek a képtárban. A nyugdíjas pedagógus szabadidejében hímez, és ezeket a régi értékeket vonultatta fel a kiállításon.

– Már általános iskolás korom óta hímzek. Hangulatomtól függően a fehér hímzéstől kezdve a tűfokoson át a kalocsai hímzésig mindent csinálok, elsősorban a vidám színeket szeretem. Hónapokban mérhető, amíg egy-egy munka kikerül a kezem alól – emelte ki Kormányos Kávai Lívia.

A kiállítás, amelyet Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitott meg, és a testvérvárosi, tatai küldöttség is megtekintett, december 12-éig látogatható a Dobó Tihamér Képtárban.