2024. április 24., szerda
BÁCSKERTES

Ispiláng néprajzi vetélkedő

A kupuszinai (Bácskertes) József Attila Általános Iskola és az apatini Ábrahám Pál Egyesület Ispiláng néprajzi vetélkedőt hirdetett, amelynek témája a Lakodalmas szokások megjelenítése volt. A vetélkedőre háromfős, általános iskolásokból álló csapatok jelentkezését várták. A hétvégi versenyt hét csapat és összesen huszonöt, helyi, bácsgyulafalvi (két csapattal versenyeztek), bezdáni, doroszlói, gombosi, szilágyi gyerek részvételével tartották meg. A Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke és dr. Silling István helyi néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár alkotta szakmai zsűri a csapatok előadásából megtudhatta, hogy milyen lakodalmi szokások élnek még az adott településeken, hogy néz ki ma egy lakodalom, és hogy nézett ki pár évvel ezelőtt. A versenyprogram és a vetélkedő levezetése Csíkos Éva nevéhez fűződik.

Hangulatkép a versenyről (Fotó: Lennert Móger Tímea)

Hangulatkép a versenyről (Fotó: Lennert Móger Tímea)

A zsűri döntése alapján az első díjat a gombosi József Attila Általános Iskola csapata kapta. Az indoklásban elhangzott, a gombosiak kiemelkedően magas teljesítményt nyújtottak. A vetélkedő második helyezettje a szilágyi általános iskolások csapata, harmadik pedig a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola tanulóinak csoportja. Mindegyik csapat különleges érdekességgel szolgált a verseny témáját illetően.

A díjak édességcsomagból és könyvjutalmakból álltak. A nyertes versenyzők kézhez kaphatták dr. Silling István és dr. Silling Léda néprajzi kiadványait.

Meglepetésül a részvevők megtekinthették, hogyan készül a híres-neves kupuszinai mákos rétes, sőt a közös vacsora alkalmával meg is kóstolhatták azt.

A verseny a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.