2024. április 20., szombat

Fegyvert küld Amerika?

A NATO nem támogatja a koszovói katonaság megalakítását

Az Amerikai Egyesült Államok fegyverszállítmányt indított útjára Koszovó irányába – tudni véli a Večernje novosti belgrádi napilap. A jelenleg beszerezhető legkorszerűbb fegyvereket a december 14-én alakuló Koszovói Katonaságnak szánják. A szállítmány állítólag az albániai Dračba érkezik, majd innen szállítják Koszovóba. A Novosti értesülései szerint a fegyverszállítmányról a szerbiai hírszerző ügynökségek munkatársai szereztek tudomást. A hírszerzők azt is megtudták, hogy miután megalakul, a Koszovói Katonaság Koszovó északi, szerbek lakta területére is ki fogja terjeszteni a hatáskörét. A bennfentesek elmondása szerint a koszovói titkos ügynökök Kosovska Mitrovica déli részében már megkezdték felfegyverezni jelenlegi és valamikori kollégáikat. Ezzel állítólag szintén az a cél, hogy amikor létrejön a katonaság, azaz a Koszovói Biztonsági Erők katonasággá alakulnak, a koszovói albánok megszállják a tartomány északi térségét.

Ljuban Karan nyugalmazott katonai hírszerző számára már nem fér kétség ahhoz, hogy a Koszovói Katonaság megalakul, hiszen Pristina ebbéli igyekezetét az Amerikai Egyesült Államok is támogatja. Karan abban sem kételkedik, hogy a katonaságot részben azért alakítják meg, hogy etnikai tisztogatást hajtson végre Koszovóban. A katonaságnak három ezrede lenne, ezek közül egyik Észak-Koszovóban állomásozna – nyilatkozta a Novostinak Karan.

– Pristina három lehetőség közül választhat, miután megalakul a katonaság. Kivárhatja, hogy csillapodnak a kedélyek és Szerbia figyelme lankad, vagy azonnal megkezdheti az északi terület meghódítását. Az utóbbi változat őrültség lenne, ugyanakkor nem ez lenne Pristina első őrült ötlete. Abban az esetben, ha a Koszovói Katonaság megszállja Észak-Koszovót, Szerbia és a Szerbiai Katonaság, valamint a szerb rendőrség sem ülne ölbe tett kézzel, muszáj lenne megvédenie az Észak-Koszovóban élő polgárait. A harmadik és legaggasztóbb lehetőség az, hogy a Koszovói Katonaságnak a Kfor is segítséget nyújt az északi térség meghódításában. Abban az esetben Szerbiának a nemzetközi erőkkel kellene szembeszállnia, így viszont ismét a nemzetközi közösség megtorlásával lenne kénytelen szembesülni – taglalta Karan.

Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára ma délelőtt még nem értesült a fegyverszállítmánnyal kapcsolatos hírek hitelességéről, szerinte éppen elég okot szolgáltat az aggodalomra, hogy mostanra biztosnak tűnik a Koszovói Katonaság megalakítása. Pristina annak ellenére óhajtja megalakítani a katonaságot, hogy ez szemben áll minden nemzetközi és koszovói rendelkezéssel, ez pedig azt bizonyítja, hogy semmitől sem riadnak vissza – emelte ki Selaković a Prva tv-nek nyilatkozva.

Ramush Haradinaj, Koszovó kormányfője szintén megszólalt a téma kapcsán, kifejtvén, hogy Koszovó nem északi térségének a megszállása miatt alakítja meg katonaságát, hanem azért, hogy az Afganisztánhoz és Irakhoz hasonló válságterületekre küldhesse alakulatait, ezzel segítve a nemzetközi közösséget. Hozzátette, biztos benne, hogy nem lesz háború.

Koszovó nem a megfelelő időpontban óhajtja megalakítani katonaságát – értékelte Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, megállapítván, hogy a NATO számos tagállama kifejtette már abbéli véleményét, hogy Koszovónak nem kellene megalakítania saját katonaságát. Abban az esetben, ha Pristina módosítja biztonsági erőinek a mandátumát, a NATO arra kényszerül, hogy felülvizsgálja koszovói jelenlétének  mértékét – mondta a folytatásban Stoltenberg.