2024. április 19., péntek

Édes hagyomány

A topolyai Községi Női Fórum és Nyugdíjas Fórum Nefelejcs Hagyományápoló Kézimunkacsoportja már hosszú évek óta őrzi és ápolja a karácsonyi mézeskalácssütés hagyományát.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A Vásártéri Otthonban a csoport tagsága minden év decemberében megszervezi a mézeskalácssütést, ami szorosan kapcsolódik a közelgő ünnephez, és megelőlegezi számunkra az ünnepi hangulatot. A mézeskalácssütésről, valamint az elkészült édességek további sorsáról a Községi Női Fórum elnöke, Paul Szikora Erzsébet elmondta, hogy az idén valamivel kevesebb mézeskalács készült, mint a korábbi években, de így is elégedettek az eredménnyel.

– Az elmúlt napok folyamán húsz kilogramm lisztet dolgoztunk fel, és megközelítőleg háromezer darab mézeskalács készül el. A kisült édesség több helyre is eljut. A hagyományos Mikulás-bál résztvevői is megkóstolhatják, ezenkívül ötven nehéz sorsú gyermek számára készülő csomagba is jut majd belőle. Örülünk neki, hogy az idén a Magyar Nemzeti Tanács támogatja ezt a programunkat, így az ő jóvoltukból gazdagabb csomaggal fogunk kedveskedni ezeknek a gyerekeknek. Ezeket a csomagokat december 4-én, kedden fogjuk átadni. December közepén a Mindenki karácsonya elnevezésű programunkra harmadik alkalommal kerül sor, ennek keretében a Panda áruház előtti hatalmas fenyőfát fogjuk feldíszíteni. Bárki elhozhatja saját készítésű karácsonyfadíszét, és közösen fogjuk a fát felékesíteni. Ez alkalommal is a forró tea mellé kínálunk mézeskalácsot. December 14-én fél tízkor kezdődik ez a program a városközpontban – mondta a Női Fórum elnöke, hangsúlyozva, hogy a Mindenki karácsonya elnevezésű programra minden kedves érdeklődőt, gyerekeket, felnőtteket, nagyszülőket, unokákat nagy szeretettel várnak, hogy együtt díszíthessék fel a közös karácsonyfát!