2024. április 23., kedd

Fogyatékkal élők a figyelem középpontjában

Az Izida felhasználóit a kishegyesi önkormányzat látta vendégül – A topolyai polgármester az Otthonba látogatott

December 3- a, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából Kishegyes község önkormányzatának vezetősége tegnap délelőtt fogadta a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület felhasználóit.

Az önkormányzat vezetői üdvözlik az izidás gyerekeket és fiatalokat (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat vezetői üdvözlik az izidás gyerekeket és fiatalokat (Lakatos János felvétele)

A gyerekeket és fiatalokat Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte. A találkozón a gyerekek kérdéseket tettek fel az önkormányzat képviselőinek, majd egy rövid műsorral lepték meg őket.

A fogyatékkal élők világnapja arról szól, hogy egy kicsit felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő emberekre – mondta el lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke.

– Sok egyesület műsort szervez a világnap alkalmából, egy ilyenen voltunk mi is Magyarkanizsán a hétvégén. Mi inkább úgy gondoljuk, hogy eljövünk az önkormányzatba, hogy a felhasználóink megismerjék azokat az embereket, akik segítenek nekünk és döntéseket hoznak az ő életük egy-egy kis részéről. Épp ezért nagyon fontos számunkra, hogy évente egyszer eljöjjünk az önkormányzatba, és megismerjük az itt folyó munkát. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy már sokadik alkalommal rendeznek fogadást a számunkra – számolt be az elnök. Az idén verses, énekes, zenés produkciókkal készültek az Izida felhasználói, emellett pedig saját készítésű termékekből ajándékcsomagot állítottak össze az önkormányzat vezetőinek. Mindezzel arra szerettek volna rámutatni, hogy számos rejtett pozitív tulajdonság és ügyesség rejlik minden sérült emberben – fogalmazott Papp.

Az önkormányzat vezetői megvendégelték az Izida felhasználóit, és elbeszélgettek velük.

Polgármesteri látogatás az Otthonban

A fogyatékkal élő emberek világnapja és a közelgő ünnepek alkalmából Kislinder Gábor tegnap délelőtt ellátogatott az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetbe. Az Otthon ápoltjai alkalmi műsorral kedveskedtek neki, a polgármester pedig gyümölcsökkel ajándékozta meg a lakókat.

Kislinder Gábor és munkatársai az Otthonban (Lakatos János felvétele)

Kislinder Gábor és munkatársai az Otthonban (Lakatos János felvétele)

Kislinder Mentus Lívia és Seffer Attila, a topolyai községi tanács tagjainak társaságában megbeszélést folytatott Majláth Bélával, a bácskossuthfalvi intézmény igazgatójával. A polgármester hangsúlyozta, hogy a szociális érzékenység mindig is az önkormányzat ismérvei közé tartozott. A szociális szférában tevékenykedő intézményeket és szervezeteket partnernek tekintik, és ezt a jövő évi topolyai költségvetés kidolgozásánál is figyelembe veszik. A polgármester elismeréssel szólt az ott dolgozók munkájáról.

Majláth Béla, az Otthon igazgatója elmondta, hogy az önkormányzat nem alapítója és nem is a működtetője, ebből kifolyólag nem is finanszírozója az intézménynek, de szükség esetén mindig is számíthattak a községi vezetés segítségére. A 300 férőhelyes intézményben jelenleg 291 súlyos, illetve közepesen súlyos fogyatékkal élő személyről gondoskodnak. Korábban várólistáról lehetett csak az Otthonba bekerülni, mára megszűntek a várólisták. A munkafeltételek egyelőre elfogadhatóak, de egyre több nehézséggel kénytelenek szembenézni. Az ápolási díjakból kénytelenek a működtetést finanszírozni, az ápolási díj összege pedig évek óta nem változott. A létszámstop is nehezíti a munkát. Az intézménynek jelenleg 115 dolgozója van, s ez a létszám az igazgató szerint korántsem elegendő.

Léteznek különféle pályázati lehetőségek, és élnek is velük, de ezek mind céleszközök, nem fordíthatják a működtetés finanszírozására. Két új családi ház kialakítása van folyamatban az ápoltak részére az Európai Unió Holding Hands elnevezésű támogatási programjának köszönhetően, a szerbiai szociálpolitikai minisztérium hozzájárulásával. Legutóbb pályázati pénzekből sikerült egy új terápiás részleget kialakítani – mondta Majláth.