2024. április 25., csütörtök
ERZSÉBETLAK

Meleg étel az időseknek

A Vöröskeresztben azt tapasztalják, hogy az idős, rászoruló személyek megsegítése a nagyobb településeken könnyebb. A szociális intézkedések itt láthatóbbak, hozzáférhetőbbek, míg a falvakba nehezebben jut el a segély. Ezért is példaértékű az erzsébetlaki asszonyok emberbaráti munkája, akik 22 helyi idős személy számára hetente kétszer, kedden és szombaton, meleg ételt főznek, és kerékpáron – esőben és hóban is –  szét is hordják.

Útra készen: Simon Annuska, Hanyik Mária és Havran Erzsébet (Fotó: Kecskés István)

Útra készen: Simon Annuska, Hanyik Mária és Havran Erzsébet (Fotó: Kecskés István)

Az ezerlakosú Erzsébetlakon többségben szlovákok, magyarok és bolgárok élnek. A többnemzetiségű falut a Béga, a Tisza és az écskai halastavak határolják. Valójában egy sziget a Pannon-tengerben. A faluba csak egy út vezet. A természet más szempontból se volt hozzájuk bőkezű. Az 1600 holdnyi határban csak hatszáz hold megművelhető. A többi legelő. A halászaton és a nádvágáson kívül nincs más munkalehetőség. Ezért az itteni emberek ősidők óta segítik egymást. Erre az összetartásra most megint nagy szükség van. A faluban élő fiatalok többsége ugyanis – bármely nemzetiségből való is – kettős állampolgár. Már sokan dolgoznak külföldön. A faluban pedig egyre több az egyedül élő, idős ember. A helybeli Nők Klubja felmérve a helyzetet arra a megállapításra jutott, hogy 22 idős ember helyzete a legnehezebb. Sokan egyedül élnek, és már a legalapvetőbb házi munka elvégzésére sem nagyon képesek. Ezért pályáztak a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztériumnál, és az ott nyert összegből néhány idős személy számára hetente kétszer, kedden és szombaton, meleg ételt főznek. Az idén másodszor kaptak támogatást, és január végéig gondoskodnak főtt ételről a legrászorultabbak számára.

Szeretettel várják őket (Fotó: Kecskés István)

Szeretettel várják őket (Fotó: Kecskés István)

– Kétszer hetente kapnak ebédet, elbeszélgetünk velük, társalgunk. Ha kell még valami segítség: vagy mosás, vagy orvosi recept, vagy a boltba elmenni, azt az asszonyok megteszik. Ezek a személyek tehát számíthatnak a segítségünkre a hét minden napján, nemcsak kedden és szombaton – hallottuk Simon Annuskától, az erzsébetlaki Nők Klubjának elnökétől.

Az idősek szeretettel várják az asszonyokat, akik idejüket nem sajnálva minden kedden és szombaton főznek a részükre. Az ételt pedig ebben a hideg, esős esőben is kerékpáron hordják szét. A 89 éves Topcsiov Teréza évek óta egyedül él. Mint mondja, annyit még bír, hogy tüzel, elvégzi a legminimálisabb teendőit a házban. De már azt is egyre nehezebben. Mint mondja, jóleső érzés, amikor az asszonyok ajtót nyitnak rá. Kuharik Erzsa néni pedig a szakácsnők munkáját dicséri.

A Nők Klubja a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium pályázatán nyert támogatásból, valamint a Vöröskereszt és az önkormányzat hozzájárulásával karácsony előtt további élelmiszercsomagot oszt majd ki a legrászorultabbaknak.