2024. április 16., kedd

Vádat emelnének Netanjahu és felesége ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége elleni újabb vádemelést javasol az izraeli rendőrség az ügyészségnek csalás, korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával, ami idén már a negyedik hasonló javaslata a rendőrségnek.

A gyanú szerint Netanjahu bizonyos szabályozások megváltoztatásának kezdeményezésével több száz millió dollár értékű előnyöket biztosított a Bezek Telekom távközlési szolgáltatónak, hogy kedvező fényben tüntesse fel a kormányt a vállalat tulajdonosának egyik hírportálján. Ezekre a vádakra már elegendő bizonyítékuk van.

A három másik ügy, amelyben vádemelést javasoltak Netanjahu ellen, az úgynevezett 1000-es akta nagy értékű ajándékok elfogadásáról, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával kötött feltételezett médiabefolyásolási üzleti alkuról, valamint a 3000-es akta katonai beszerzésekről.

A kormányfő mindegyik ügyben tagadja a vádat, azt állítja, hogy a média nyomására boszorkányüldözés folyik ellene. Vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt írta a legfrissebb, 4000-es üggyel kapcsolatban: „A rendőrség javaslata velem és a feleségemmel kapcsolatban nem lep meg senkit. Ezekről már az előtt döntöttek és kiszivárogtatták őket, hogy a nyomozás elkezdődött volna” – mondta.

Ellenzéki vezetők újfent Netanjahu lemondását követelték. A miniszterelnöknek távoznia kell még az előtt, hogy bőre mentése érdekében tönkretenné a bűnüldöző ügynökségeket – írta Twitter-bejegyzésében Cipi Livni, a balközép Cionista Tábor, a legnagyobb izraeli ellenzéki párt vezetője, aki előrehozott választásokra szólított fel.

„Netanjahu teherré vált Izrael számára. Le kell mondania. Egy miniszterelnök ilyen sok korrupciós üggyel a környezetében nem maradhat hivatalban, le kell mondania. Egy olyan ember, akit morbid megszállottság mozgat amiatt, amit mondanak róla a médiában, nem irányíthatja Izraelt” – írta szintén a közösségi hálón Avi Gabaj, az Izraeli Munkapárt vezetője.