2024. április 19., péntek
FRANCIA TÜNTETÉSEK

Blokádban a Total több telepe – fogytán az üzemanyag

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták tegnap Franciaországban a Total olajvállalat 75 tárolótelepét, emiatt a társaság 2200 hazai kútja közül 75-ön fogytán van az üzemanyag. A párizsi főügyészség bejelentette, hogy a szombati zavargásokon előállított és őrizetbe vett 363 ember közül 139 nagykorút már bíróság elé állítottak.

A tervezett munkaügyi módosításokkal elégedetlen mentősök torlaszolták el tegnap Párizsban a parlamenthez vezető hidat, miközben odabenn Édouard Philippe kormányfő a sárgamellényesek küldöttségével tárgyalt (fotó: AP/Beta)

A tervezett munkaügyi módosításokkal elégedetlen mentősök torlaszolták el tegnap Párizsban a parlamenthez vezető hidat, miközben odabenn Édouard Philippe kormányfő a sárgamellényesek küldöttségével tárgyalt (fotó: AP/Beta)

Az őrizetbe vettek között 32 kiskorú is van. Száztizenegy ember őrizetben tartását meghosszabbították, és őket is bíróság elé állítják. Közülük legtöbben várhatóan börtönbüntetést kapnak. A vádak: közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, köztulajdon megrongálása, szövetkezés erőszakos cselekmény elkövetésére, tiltott fegyverviselés. Ezekért 3-tól 7 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni. Nyolcvanegy őrizetbe vettet szabadon engedtek, mert nincs bizonyíték a bűnösségükre.

Michel Delpuech rendőrprefektus arról számolt be, hogy a szombati zavargások során a tűzoltók 249, gyújtogatás okozta tüzet regisztráltak, amelyek 112 járműben, 130 utcabútorban és hat épületben tettek kárt. A rendőröket súlyos sérüléseket okozni képes acéltárgyakkal is dobálták a hatóságok szerint. Nyolcvanegy rendőr sérült meg. Nyomoznak a Diadalívnél lévő Ismeretlen Katona sírjának megrongálói után, és keresik azt, aki ellopott egy géppisztolyt egy rendőrautóból.

Emmanuel Macron elnök arra kérte Édouard Philippe miniszterelnököt, hogy fogadja valamennyi parlamenti párt vezetőjét és a tüntetők képviselőit, hogy közösen találjanak kiutat a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások nyomán kialakult válságból.

Középiskolások is csatlakoztak a sárgamellényesekhez

Csaknem száz középiskolát foglaltak el tegnap a sárgamellényeseket támogató, illetve az oktatási reform ellen tüntető középiskolások. A diákszervezetek „tiltakozó szociális mozgalmat” hirdettek a sárgamellényesekhez hasonlóan szerteágazó követelésekkel, amelyek elsősorban a kormány által tervezett oktatási reform részleteire vonatkoznak. Közleményükben jelezték, hogy támogatják a sárgamellényeseket és elítélik a hétvégén Párizsban történt rendbontást és erőszakot.

A diákmozgalom a dél-franciaországi Toulouse-ban (negyven középiskolában) és a Párizshoz közeli Créteilben (húsz intézményben) érezhető a leginkább. Nizzában mintegy ezer középiskolás vonult utcára a sárgamellényeseket éltetve és Macron lemondását követelve. Bordeaux-ban, Limoges-ban és Pau-ban is voltak utcai tüntetések, amelyeken a diákok össze is csaptak a rendőrökkel, többeket előállítottak.