2024. április 25., csütörtök

Pristina „erősebb” Londonnál

Szerbiát akkor sem „szeretnék” a régióban, ha ideális ország lenne

Pristinát az Európai Unió csak addig, illetve csupán akkora mértékben érdekli, amennyire az függetlenségének szempontjából hasznos, értékelte az N1 tv-nek nyilatkozva Zoran Panović, a Danas napilap újságírója. Panović, akit azért invitáltak a stúdióba, hogy értékelje Johannes Hahn, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosának hétfői belgrádi, majd pristinai látogatását, kifejtette, hogy az utóbbi évek legkomolyabb válsághelyzeteiben – egyebek mellett Macedóniában és Albániában –, az EU és Johannes Hahn nem ajánlottak fel érdemi megoldást. Ez nemcsak az EU, hanem a berlini folyamat veresége is, emelte ki Panović, mondván: az EU-nak nincsen kapacitása megoldani, vagy kezelni a helyzetet, amelyben Pristina egyértelműen megsért egy hatályos megállapodást. Panović szerint szinte hihetetlen, hogy az EU nem képes eljárni Pristina tekintetében, míg például London vonatkozásában képes volt erre.

Panović a folytatásban arról beszélt, hogy nem helyénvaló a feltételezés, hogy ha Szerbia ideális ország lenne, akkor a térség minden országa, vagy fővárosa elfogadná, beleértve ebbe Horvátországot, vagy Szarajevót és Pristinát. A volt Jugoszlávia tagállamainak nem érdeke, hogy Szerbia befolyásos és erős állam legyen, húzta alá az újságíró.

Ugyanezzel a témával kapcsolatban Muharem Bazdulj, Bosznia–hercegovinai író, újságíró az N1 reggeli műsorában kifejtette: nem biztos, hogy Szerbia helyesen jár el, amikor kitart amellett, hogy nem rendel el Koszovóval szemben ellenintézkedéseket. Bazdulj szerint Koszovó nagyobb mértékben függ Szerbiától, mint az fordítva érvényes. Ami az EU tehetetlenségét illeti, Bazdulj szerint megtörténhet, hogy ez a közelgő európai parlamenti választásokkal magyarázható. Az is biztos, hogy ha az EU nem foganatosít rövidesen intézkedéseket Koszovóval szemben, akkor ezt hosszabb ideig nem fogja megtenni, hiszen a választások megtartását követően következik a hatalomváltás ideiglenes időszaka. Sajnos semmiféle biztosíték nincsen arra, hogy a Szerbia és a Koszovó közötti feszültségeket, nyitott kérdéseket belátható időn belül sikerül megoldani, közölte Bazdulj, példaként az izraeli–palesztin ellentétet említve.