2024. április 20., szombat

Megfigyelői bevetésen a miniszter asszony

A 10-es közúti folyosó építésének helyszínére költözött a közlekedési tárca

Két, kritikusnak mondható pontot leszámítva teljes egészében befejeződtek a munkálatok a Macedónia és Görögország felé haladó 10-es közúti folyosón – állapította meg ma a munkálatokat felügyelő útja során Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. Mihajlović a Grdelica-szoroshoz látogatott, onnan a 62 méter magasan elhelyezett Džemin Do hídról kapcsolódott be a Prva kereskedelmi televízió műsorába, s nyilatkozott a helyszínen szerzett tapasztalatairól. Emlékeztetett, hogy Európa legnehezebbnek számító építkezési helyén áll éppen, az említett híd a legmagasabb a szintén a 10-es korridoron elhelyezkedő Vrla híd mellett. Arról biztosított mindenkit, hogy az összesen 27 kilométer hosszúságú, rendkívül nehéznek számító hegyvidéki útvonalon már csak kevesebb mint egy kilométeres szakasz maradt aszfaltozatlanul. Arra a kérdésre válaszolva, hogyan oldják meg a felmerült gondokat az autóútnak a legnehezebb szakaszán, ahol beomlott a hegy oldalába épített támasztófal, Mihajlović elmondta, bízik a szakemberek, mérnökök, tervezők, beruházók munkájában, továbbá az azokat felügyelő cégek és állami szervek munkavégzésében.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mint ismeretes, a Grdelica-szoros térségén áthaladó autóút megépítése 234 millió euróba kerül. Három szakaszon zajlik a munka: a Grdelica és a Predejane előtti alagút között, az alagút és Caričina dolina között, valamint Caričina dolina és a Manajle alagút között.

– Minden munkálatot úgy végeznek, ahogyan azt a tervezők kidolgozták. Már a most látható eredmények is bámulatosak. Minden, amit Grdelicánál láttam, valóban a „lenyűgöző” jelzővel illethető. Itt 2014-ben még egyetlen méternyi út sem volt. Nem létezett ez a 27 kilométer. Most, 2018 végéhez közeledve, elmondhatjuk, hogy Európa legnehezebbnek számító szakaszán 26,5 kilométert kiépítettünk, 6,7 kilométer hosszúságban alkottunk hidakat, két alagutat fúrtunk, az egyik Szerbia eddigi leghosszabb alagútja – mondta el a tárcavezető.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért költöztette ki saját miniszteri kabinetjét a munkálatok helyszínére, Mihajlović közölte, ellenőrizni szerette volna, hogyan halad a kivitelezés, hogyan költik az állam pénzét.

– Ez így sokkal racionálisabb, mintha állandóan Belgrád és Grdelica között repkednék. Korábban sem voltam kabinetjét soha el nem hagyó miniszter. Hetente legalább három alkalommal a terepen vagyok különben is. Semmi sem változott lényegében, most is ezt teszem: terepmunkát végzek – értékelte a miniszter.

Úgy fogalmazott, hogy néhány napig még biztosan a munkálatok helyszínén marad, az autóutat pedig addig nem adják át a forgalomnak, amíg a Szerbiai Korridorok Közvállalat meg nem állapítja, hogy minőségi és biztonságos. A „kihelyezett” kabinet kapcsán elmondta, a minisztérium minden képviselője a Predejane Motelben szállt meg, a tanácskozásokat pedig a Korridorok sátortáborában tartják, amíg tart a terepszemle.