2024. március 29., péntek

Rast i jačanje

Savez Vojvođanskih Mađara u Beogradu slavi sedmu godišnjicu postojanja.

Na svečanoj sednici je prisustvovao Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, Balint Pastor, republički predstavnik, član predsedništva SVM-a, Atila Juhas, državni sekretar poljoprivrede, Lenke Erdelji, predsednik Novosadske organizacije, Kristian Sas, drugi sekretar Mađarskog Konzulata u Beogradu, Klara Sentđerđi, rukovodilac Collegium Hungaricum, Marija Obradović, republički predstavnik i potpredsednik Srpske Napredne Stranke. Na sastanku je bilo reči i o dosadašnjem radu lokalne organizacije, o trudu i ciljevima SVM-a, kao i o saradnji SNP i SVM.

SVM je u Beogradu oformljen 30. novembra 2011. sa 11 članova, podsetio je Nebojša Marjanović, predsednik SVM-a u Beogradu, broj članova se znatno povećao, aktivno učestvuju u radu, rade na jačanju srpsko-mađarskih odnosa, na sporazumevanju dva naroda.

-U prethodnom periodu smo organizovali oko sto foruma, prisustvovali smo na konferencijama, razgovorima oko okruglih stolova, savetovanjima.  Možemo se pohvaliti da je jedan naš član ušao u Skupštinu Odbornika Beograda - rekao je predsednik.

Zatim nam je rekao vezano za ciljeve, da bi voleli da povećaju broj članova SVM-a, da nastave promociju programa SVM-a, da učetvuju u rešavanju problema u Beogradu.

Ištvan Pastor je istakao da je ovih sedam godina u organizaciji bilo veoma bogato, ne samo u vidu raznih programa već i po razvoju.

-Krenuli smo sa jednom organizacijom, a sad već imamo jednu gradsku organizaciju, koja ima pet osnovnih organizacija, a od 11 članova osnivača smo stigli do broja 318. Impozantan razvoj. U Beogradu proteklih godina raste broj onih koji učestvuju u radu SVM-a, i okvirno u Beogradu živi 3000-4000 Mađara.

-Ako tako posmatramo, deset procenata Mađara u Beogradu su članovi SVM-a. Naravno nisu svi Mađari, imamo i srpske članove, zbog toga sastanke držimo na srpskom jeziku u Beogradu. Onaj ko prihvata zajednicu sa nama, bez obzira koji jezik govori, za nas je prihvatljiv. Ponosan sam na ovu našu zajednicu - rekao je predsednik.

Izbori na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou su pokazali da zajednički nastup SNS i SVM sakuplja glasove, istakla je Marija Obradović, potpredsednik SNS-a.

-Građani Srbije veruju u to da ovakvo partnerstvo, bez obzira kom narodu pripadaju, može pozitivno da utiče na naše živote - rekla je Obradović.

U svetu nacionalizam sve više raste, čak i u parlamentu EU se potencira na tome.

-Ova vrsta patriotizma ima rušilački karakter, i zbog toga svakodnevno treba isticati prednosti različitosti, neprocenjive vrednosti. Treba objasniti da se budućnost Srbije ne krije u rušilačkom ponašanju - rekla je Obradović, koja smatra da i svečana sednica SVM-a dokazuje, da ljudi žele da vide pozitivne primere, i da žele da pripadaju takvom timu, koji ima rezultate. Na kraju sednice su podelili zahvalnice onima koji su doprineli funkcionisanju SVM-a u Beogradu.