2024. április 24., szerda

Elkötelezettség és empátia

A legmodernebb gyógyszerek sem vezetnek eredményre, ha az orvos nem érzi magáénak a beteg problémáját – Az egyik leggyakoribb daganatos elváltozásról tanácskoztak Újvidéken

Évente 1600 személynél állapítanak meg tüdőrákot Vajdaságban, a férfiak vannak valamivel nagyobb veszélynek kitéve a daganatos megbetegedések e típusánál, esetükben ez számít a legelterjedtebb rákos megbetegedésnek.

Újvidék, a Vajdasági Tüdőgondozási Intézet adott otthont a hétvégén egy nemzetközi orvostanácskozásnak, melyen éppen a tüdőrák diagnosztizálásáról és kezeléséről értekeztek a szakemberek. A tanácskozás kezdetét megelőzően a Tartományi Kormány csarnokában jelentette be az eseményt újságírók előtt doc. dr. Zoran Gojković vajdasági egészségügyi titkár. Nyilatkozatában elmondta: a tartományi adminisztráció számára prioritást jelent az e daganatos megbetegedés elleni átfogó küzdelem, Vajdaság jelentős beruházásokat tett az elmúlt két évben azoknak a kórházaknak a felszerelése érdekében, amelyek foglalkoznak az említett probléma diagnosztizálásával és orvoslásával.

Új felszerelést és modernebbnek számító gyógykezelést is be sikerült szerezni ebben az időszakban, tette hozzá a titkár. Meggyőződésének adott hangot, hogy a Vajdasági Tüdőgondozási Intézet méltó helye egy ilyen szakmai tanácskozás megtartásának, hiszen regionális szinten számít az egyik vezető tüdőrák-kezelő egészségügyi intézménynek.

Gojković rámutatott arra is, hogy bár manapság a gyógykezeléseket és a kórkép felállítását is a technológia, a szoftver alapozza meg, sohasem szabad megfeledkezni arról, amit még Hippokratész mondott: a kezelésnek a középpontjában mindig magának a páciensnek kell lennie. A gyógyítás iránti elkötelezettség, empátia hiányában a legmodernebb gyógyszerek sem vezetnek el a várt eredményekhez, húzta alá a tartományi titkár.

A tüdőrákkal foglalkozó központi európai konferenciát, mellesleg, most először tartották meg olyan államban, amelyik még nem tagja az Európai Uniónak.