2024. április 20., szombat

Évzáró a Gázművekben

Az igazgató pozitívan értékelte a közvállalat éves tevékenységét

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat december másodikán ünnepli a vállalat megalapításának napját. Az ünneplés mellett ez az időpont lehetőséget ad arra is, hogy a cég áttekintse a mögöttünk álló évet, és értékelje az elvégzett munkát. A közvállalat a születésnapját a múlt héten a felügyelőbizottság kibővített ülésével ünnepelte meg, ahol a Gázművek igazgatója, Ződi Ildikó értékelte a 2018-ban végzett munkát.

Az igazgatónő beszédében kiemelte, hogy a gázellátás az egész évben zavartalan volt, és a felhasználók részéről nem érkeztek észrevételek a gáz minőségére vonatkozóan. A cég az idén folytatta azon beruházásait, amelyeket a helyi önkormányzat ez év februárjában jóváhagyott. Az évet a közbeszerzési pályázatok kiírásával kezdték, és a nagyobb beruházások esetében nem merültek fel problémák a pályázatok lebonyolításával kapcsolatban.

Az idén több mint háromszáz új felhasználóval bővült a felhasználók köre (Fotó: Gergely Árpád)

Az idén több mint háromszáz új felhasználóval bővült a felhasználók köre (Fotó: Gergely Árpád)

A közvállalat az év során két nagyobb beruházást valósított meg. Egyrészt a Pionir vállalat és az új városháza közötti részen sikerült gázvezetékeket lefektetnie. Ezen beruházás az év harmadik negyedében valósult meg, és kilencmillió dinár összköltséggel csaknem másfél kilométer hosszú vezeték épült ki, és adták át a rendeltetésének. Ezzel 10 ipari felhasználó, és harminc háztartás csatlakozását tették lehetővé. A másik nagyobb beruházás a gázvezetéknek a Korzón és annak közelében lévő utcákon való lehelyezését foglalja magába. Ezen beruházás nem fejeződött be, a munkálatok a tervek szerint jövőre érnek véget. A vezetékek teljes hossza 860 méter, a beruházás értéke pedig hatmillió dinár. A tervek szerint ezen szakasz befejeztével 120 háztartás és 15 üzleti-lakóépület számára válik elérhetővé a vezetékes gáz.

Ződi Ildikó emellett kifejtette, hogy a közvállalat az idén is racionálisan és takarékosan gazdálkodott. A cég a tavalyi év végén jelentős bevételt könyvelhetett el, és lehetővé vált, hogy a befektetések realizációja mellett a városi költségvetéshez is hozzájáruljanak. Ez utóbbi több mint 48 millió dinárt tett ki.

Az igénylők számára a közvállalat az idén is biztosította a hálózathoz való ingyenes csatlakozást. Az érdeklődés ezen szolgáltatás iránt továbbra is nagy. A csatlakozások a meghatározott ütem szerint zajlanak, és az idén több mint háromszáz új felhasználóval bővült a felhasználók köre. Ugyanakkor több kisebb ipari felhasználó is csatlakozott a rendszerhez. A felügyelőbizottság határozata értelmében a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény két objektuma és az egyetemista kollégium is ingyenesen kapcsolódott a gázvezeték-hálózatra.

Az igazgatónő szavai szerint az idén is nagy figyelmet fordítottak a mérőberendezések kötelező cseréjére. Eddig csaknem 2500 új mérőberendezést szereltek be, és a tervek szerint ezen feladatot jövőre is a lehető leggyorsabb ütemben folytatják.

Mindezek mellett a Gázművek irodahelyiségeiben is folyamatosan zajlottak a felújítások, tudtuk meg Ződi Ildikótól, aki azt is elmondta, hogy a gázvezeték-hálózat bővítését jövőre is folytatják, hogy minél több helyi közösségbe eljussanak. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gázművek nincs monopolhelyzetben, így a Stadion közvállalat az idén másik szolgáltatóval kötött szerződést. Éppen ezért a jövőben még többet kell dolgozniuk a szolgáltatásaik minőségének javításán. Ezt a célt szolgálja a közvállalat azon tervezett akciója is, aminek értelmében jövőre öt többemeletes lakótömb is ingyenesen csatlakozhat a hálózathoz.