2024. április 25., csütörtök

Meghatódottsággal és büszkeséggel

Az ÉMPE 19. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén szervezte meg 19. alkalommal a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésre szombaton került sor, ezúttal is Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, a rendezvény fővédnöke és támogatója pedig Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa volt. A nemzetközi jellegű versenyen 45 diák vett részt, 24 általános iskolából és középiskolából, a résztvevők Vajdaság több településéről, Magyarországról és a Felvidékről érkeztek. 

Az egybegyűlteket De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke köszöntötte: 

– A verseny alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, erősítsük a nemzeti öntudatunkat, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző értékeinket. A rendezvény azzal a céllal indult, hogy diákjaink megtanulják nemzetünk, a magyar közösség énekét, költeményét, megőrizzék kultúránkat, identitásunkat. Mindkét költemény a magyar nemzet két imádsága, melyekből mindenkor erőt meríthetünk – hallottuk De Negri Ibolyától.

A verseny előtti lámpalázas pillanatokban a résztvevők lazítási gyakorlatokat végeztek dr. Havas Judittal (Lukács Melinda felvétele)

A verseny előtti lámpalázas pillanatokban a résztvevők lazítási gyakorlatokat végeztek dr. Havas Judittal (Lukács Melinda felvétele)

A résztvevőkkel Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is megosztotta ünnepi gondolatait: 

– Büszkék vagyunk arra, hogy 19. alkalommal rendezi meg az ÉMPE ezt a versenyt, akárcsak arra is, hogy mi lehetünk a fővédnöke és támogatója. Vörösmarty és Kölcsey két olyan költeményt írt, amit minden magyar a szívébe zárt. Minden magyarnak ott van a lelkében, örömben és bánatban egyaránt. Sok-sok éve szavaljuk, énekeljük, de minden egyes alkalommal meghatódottsággal és büszkeséggel. Ez is hozzátartozik a magyarságunkhoz, a nemzeti öntudatunkhoz, a történelmünkhöz. Ezért rendkívül büszkék vagyunk a diákokra is, akik mernek kiállni himnuszt szavalni, mert ezzel továbbadják a történelmünket, nemzetünk történetét, múltját, és a jövő felé indítják a nemzetünket. Ők a következő nemzedék hírnökei – mondta Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulasszonya.

A zsűrit dr. Havas Judit magyarországi előadóművész, irodalomtörténész, dr. Hózsa Éva irodalmár, egyetemi tanár, dr. Némedi Imre főiskolai tanár, versmondó, és Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, könyvtáros alkotta. Dr. Havas Judit a verseny jelentőségéről szólt: 

– Nagyon fontosnak tartom a versenyt, mert elszavalni a Himnuszt és a Szózatot elkötelezettséget jelent. A szavaknak súlyuk van, és a diákoktól, a felnövekvő nemzedéktől hallani ezeket, szívet melengető és nagyon fontos, mert a megtartó erőt jelentik. A szavalók erőt adnak a zsűrinek is. Amikor a reménnyel teli fiatalokat halljuk, látjuk, ahogy megcsillan a szemük, úgy érezzük, hogy gazdag a világ. Mint minden vers elmondása esetében, a Himnuszt és a Szózatot is alapvetően a szövegtudás határozza meg, de amikor azt valaki megtanulja és magáévá teszi, akkor azokat az érzéseket szólaltatja meg, amelyeket a szöveg vált ki. Különbözőek vagyunk, ezért egy-egy kimondott szó mindenkiben mást indít el.

Az indulatok, az érzések másképp szólalnak meg, mert mindenkinek más az érzékenységi foka, és az is fontos lehet, honnan érkezett. Ha valakit csúfoltak a magyar nyelvért, másképp mondja ki e szép sorokat, mint az, aki onnan jött, ahol természetes a magyar beszéd. Itt Szabadkán ez egy küldetéses feladat, a diákoknak és számunkra egyaránt – fejtette ki dr. Havas Judit.