2024. április 20., szombat

Kalandozások a Balkánon

A Vajdasági Levéltárban ma bemutatták a Kalandozások a Balkánon 1915-ben című kétnyelvű (angol és szerb) könyvet. A kiadvány Douglas Meriwether Dold kézirataiból tevődik össze. Dold a kolumbiai expedíció tagjaként 1915-ben önkéntesen Szerbiában segédkezett. A könyvbemutatón jelen volt dr. Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója, Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, Ljiljana Dožić, a könyv szerkesztője, valamint a könyv előszavának szerzője, Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete.

A könyvbemutató résztvevői: dr. Nebojša Kuzmanović, Kyle Scott, Dragana Milošević és Ljiljana Dožić (Fotó: Fehér Ildikó)

A könyvbemutató résztvevői: dr. Nebojša Kuzmanović, Kyle Scott, Dragana Milošević és Ljiljana Dožić (Fotó: Fehér Ildikó)

− Ez a könyv arra emlékeztet bennünket, hogy a két ország a történelem folyamán partneri és baráti viszonyban volt. Azt a fajta partnerséget, amely akkor fűzte össze őket, azt kell a jelenben és a jövőben is gyakorolni, ápolni. Az 1915-ös expedíció során nemcsak a szerb származású amerikaiak, hanem azok az amerikaiak is, akiknek nem volt közük Szerbiához, mint maga Douglas Meriwether Dold, segédkeztek a háborús területeken. Hálával tartozok a Vajdasági Levéltárnak, hogy ezt az igen jelentős könyvet az első világháború befejezésének 100. évfordulóján jelentette meg, hiszen ezzel megemlékezünk e jelentős dátumról, valamint az Egyesült Államok és Szerbia 100 éves barátságáról is – mondta Kyle Scott.

A könyv megjelentetését a tartományi kormány is támogatta.

− Hatalmas hálával tartozunk azoknak az amerikai fiataloknak, akik Mihajlo Pupin szerb tudósnak és feltalálónak, a Columbia Egyetem előadójának a felkérésére életüket kockáztatták azért, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott szerb népnek. Ezzel a könyvvel kívánunk valamiféleképpen köszönetet mondani, és megemlékezi róluk – hangsúlyozta Dragana Milošević.