2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

A bajnoki cím ismét a Bega partján

A Proleter a 17. bajnoki titulusát szerezte meg – A címvédő Spartacus végül bronzérmes lett – A liga legjobb versenyzője a zentai Nemes Máté, a legjobb bíró a magyarkanizsai Lőrincz Rudolf
Nemes Viktor (alulról) ellen Mihajlo Bajlović is tehetetlen volt (Gergely Árpád felvétele)

Nemes Viktor (alulról) ellen Mihajlo Bajlović is tehetetlen volt (Gergely Árpád felvétele)

A Szuperliga versengése a hétvégén Zentán kulminálódott, a Tisza-parti városban tartották meg ugyanis a rájátszást a négy legjobb csapat részvételével. Hogy miért pont Zentán rendezték meg ezt a rangos eseményt, hogy a playoffba került csapatok közül miért nem vállalta senki a szervezést, igazából senki nem sejtheti, de a helyiek már a meccsek előtt tudni vélték, hogy ennek nem más az oka, mint hogy az abszolút esélyes Proleternek öt zentai versenyzője van, s az ő kényelmüket tartották szem előtt a szervezők. Nos, nem is kell sokat köntörfalazni, hiszen pont ez az öt versenyző volt a kovácsa a nagybecskerekiek újabb sikerének egy év kihagyás után, amikor tavaly a Spartacus merészelte megtörni a bánátiak már évek óta tartó uralmát.

Az ország minden részéről érkezett nézők szolid meccseket tekinthettek meg, de azért mindenki látott már ezeknél jobbakat is, izgalmasabbakat is. A lapok előre ki voltak osztva, a sportágban jártasabb szemlélődők szinte pontosan megjósolták minden meccs eredményét, s azáltal, hogy Davor Štefanek végül mégsem húzta fel klubja mezét, az is gyorsan világossá vált, hogy a Proleter elleni „döntő előtti döntőből” semmi sem lesz, hanem csak a nagybecskerekiek laza ujjgyakorlatát láthatja majd a nagyérdemű.

Gazdag Krisztián (kékben) jobb volt Kolompár Szebasztiánnál (Gergely Árpád felvétele)

Gazdag Krisztián (kékben) jobb volt Kolompár Szebasztiánnál (Gergely Árpád felvétele)

Akadtak azonban érdekes párharcok, például Gazdag Krisztián és Kolompár Szebasztián csatája. A fiatal felsőhegyi a ligatornák utolsó fordulójában megszorongatta a tapasztalt magyarkanizsait, aki azonban ezúttal okosabb birkózást mutatott be, esélyt sem adott Szebinek, aki viszont minden dicséretet megérdemel, mert küzdeni akarásban jelesre vizsgázott, nemcsak Gazdag ellen, hanem főleg a döntőben a „vendégmunkás” Firdavsz Kaibulajev ellen, ezt a párharcot nagy csata után végül 7:6-ra megnyerte. Ugyanez a forgatókönyv volt érvényben Frísz Krisztián és Nagy Tamás esetében, a fiatalabb zentai korábban már meglepte tapasztaltabb egykori klubtársát, de a 2017-es Európa-bajnok már az első parterre-helyzetben döntőre vitte a dolgot, s 5:0-s előnyét nem engedte ki a kezéből. A Proleter új zentai fogása, Surányi Martin ígéretes birkózó, de még nem túl nagy falat ebben a mezőnyben. „Nem mehetsz el, fiam, Péter, nem vagy még egy kilométer” – mondhatnánk az esetében, de az biztos, hogy a jövő nagy bajnokát tekinthettük meg, annak ellenére, hogy Aleksandar Maksimović és Andrija Maletin is alaposan megleckéztette. Kiváló formát mutatott a honosított bolgár, Nikolaj Dobrev, s azt hittük, a friss világbajnoki bronzérmes honosított grúz Mihail Kajaia sem kaphat ki ilyen mezőnyben, de nagyot tévedtünk: a playoff utolsó meccsén a belgrádi óriás, Boban Živadinović megmutatta, reggelizett ő már ennél nagyobbat is, s úgy kivágta a szőnyegről a világ harmadik legjobb 97 kg-os birkózóját, hogy az szinte felkenődött a bírói kisasztalra, és kötéssel a fején meg egy 11:0-s vereséggel ünnepelhette meg a serleget.

Két versenyző külön szintet jelent a szerbiai birkózásban: Nemes Máté és öt perccel idősebb bátyja, Viktor olyan szilaj küzdéssel nyerte meg minden párharcát, hogy az egész liga alatt nem töltöttek el 10-10 percet a szőnyegen. Ők ketten olyan színvonalat képviselnek a hazai birkózásban, hogy már csak a látványos fogásaikért is érdemes kilátogatni egy-egy meccsre, mert esetükben valóban világszintet láthatunk. Bravó, fiúk!

A serleget Frísz Krisztián vette át Željko Trajkovićtól, a szövetség elnökétől (Gergely Árpád felvétele)

A serleget Frísz Krisztián vette át Željko Trajkovićtól, a szövetség elnökétől (Gergely Árpád felvétele)

Az idei bajnokság elemzésére senki sem méltóbb, mint Báló Petar, aki edzőként és versenyzőként a végül 7. helyen végzett Zentát erősítette, s nem mellesleg a ligabizottság elnöke is:

A bajnokságot jól megszervezték, akadálymentesen zajlott le, az első reagálások szerint mindenki elégedett. Jó, hogy az egyik forduló itt, Zentán zajlott le, mert errefelé szeretik ezt a sportágat, és a playoffra is sokan eljöttek, például Nagybecskerekről egy egész autóbusszal. Ezt a bajnokságot így kellett megszervezni, mert későn volt a világbajnokság, de edzőként és versenyzőként azt szeretném, hogy jövőre is így legyen. Így négy hét alatt lezajlott az egész, a régi rendszer szerint viszont egy kicsit macerásabb, mert hetente utazgatni kell, több mint két hónapig. Fiatal csapatom volt, különösebb ambícióink nem is lehettek, de meg vagyok elégedve a fiúkkal, akiknek fele a korukra való tekintettel csak külön engedéllyel léphetett fel ebben a kiírásban. Azokat a meccseket, amelyeket meg kellett nyernünk, meg is nyertük, és több szorosat birkóztunk, amelyeket szintén hozhattunk volna, ha Surányi Martin nem igazol el tőlük. Vele akár még a rájátszásba is bejuthattunk volna. Versenyzőként is elégedett lehetek, mert a kilenc meccsből nyolcat megnyertem, csak a válogatott Dobrev szerzett ellenem pontot. Amíg jól érzem magam, segíteni fogom a csapatomat.

A bajnok Proleter (Gergely Árpád felvétele)

A bajnok Proleter (Gergely Árpád felvétele)

A liga legjobb versenyzőjének járó díjat Nemes Máté kapta, aki a kiírásban 11 győzelmet aratott, a legjobb fiatal versenyző pedig a belgrádi Partizan reménysége, Andrija Maletin lett, aki szintén 11 alkalommal nyert. A legjobb edzőnek a bajnok Proleter trénerét, Vojislav Trajkovićot kiáltották ki, a liga legjobb bírája pedig Lőrincz Rudolf.

Elődöntők

Partizan–Radnički (B) 5:3

60 kg: Anastasijević–Dzezov 0:1 (0:7). 67 kg: Gavrilović–Ilić 0:1 (0:9). 72 kg: Erski–Čolić 1:0 (10:1). 77 kg: Maletin–Đukanović 1:0 (7:1). 82 kg: Bajlović–Kovačević 0:1 (3:3). 87 kg: Todorović–Marković 1:0 (2:1). 97 kg: Pešut–Dickov 1:0 (5:3). 130 kg: Živanović–Karajić 1:0 (8:0).

Proleter–Spartacus 6:2

60 kg: Kolompár–Gazdag 0:1 (1:7). 67 kg: Frísz–Nagy T. 1:0 (5:3). 72 kg: Nemes M.–Nagy Sz. 1:0 (7:0). 77 kg: Surányi–Maksimović 0:1 (0:8). 82 kg: Nemes V.–Csikós 1:0 (6:0). 87 kg: Dobrev–Tóth 1:0 (12:0). 97 kg: Csábi–Ivetić 1:0 (3:2). 130 kg: Kajaia–Franjković 10 (6:1).

Bronzmérkőzés

Spartacus–Radnički (B) 6:2

60 kg: Gazdag–Dzazov 0:1 (2:11). 67 kg: Nagy T.–Ilić 1:0 (4:3). 72 kg: Nagy Sz.–Đukanović 1:0 (5:3). 77 kg: Maksimović–Čolić 1:0 (9:0). 82 kg: Csikós–Kovačević 0:1 (3:7). 87 kg: Tóth–Marković 1:0 (5:3). 97 kg: Ivetić–Dickov 1:0 (k. n.). 130 kg: Franjković–Grujičić 1:0 (8:0).

Döntő

Proleter–Partizan 5:3

60 kg: Kolompár–Kajbulajev 1:0 (7:6). 67 kg: Frísz–Gavrilović 1:0 (11:0). 72 kg: Nemes M.–Erski 1:0 (8:0). 77 kg: Surányi–Maletin 0:1 (0:4). 82 kg: Nemes V.–Bajlović 1:0 (0:9). 87 kg: Dobrev–Todorović 1:0 (2:1). 97 kg: Csábi–Pešut 0:1 (0:8). 130 kg: Kajaia–Živadinović 0:1 (0:11).

A ligából a zombori Radnički esett ki, a liga új tagja pedig az I. liga e heti 7., utolsó fordulója után lesz ismert.