2024. március 28., csütörtök
XIII. NŐI KÉZILABDA-EB

Szoros szerb vereség

Szépen helytállt és közel volt a győzelemhez, de végül minimális különbséggel kikapott Svédországtól Szerbia a franciaországi Eb 2. fordulójában. Kiválóan mentek neki a mérkőzésnek a szerb lányok, az első néhány perc gyors gólváltásai után egyre inkább az ő védekezésük határozta meg az eseményeket. A kapuban Katarina Tomašević jó érzékkel állt a svéd lövések útjába, többször hétméterest is hárított. Sokat elmond, hogy a dánoktól 29 lőtt góllal kikapó svédek a szerb lányok ellen 11-szer találtak be az első fél órában. Az első félidő támadás terén a három hetest értékesítő, összesen ötöt lövő Katarina Krpež Šlezakról és a négy gólig jutó Sanja Radosavljević balszélsőről szólt.

A pihenő után azonban a lányok bent maradtak az öltözőben, bő hat percig nem lőttek gólt, ami alatt a svédek visszajöttek. A játék ezt követően még inkább a védekezésről szólt. A szerb kapuban Marija Čolić remekül váltotta Tomaševićet, de a meghatározó teljesítményt a túloldalon Filippa Idéhn hozta, aki olykor elképesztő bravúrokkal hárított, és messze csapata legjobbja volt.

A csapatok a hajráig fej fej mellett haladtak, az utolsó svéd támadásnál döntetlennel védekeztek a szerbek, de Jenny Alm öt másodperccel a vége előtt átlövésből megnyerte a meccset a svédeknek.

Nantes: Svédország–Szerbia 22:21 (11:13)

XXL Aréna, 3450 néző, vezette: Năstase, Stancu (román).

Svédország: Alm 5, Blohm 1, Blomstrand 1, Bundsen, Gulldén 4, Gustin 3, Hagman 1, Idéhn, Jacobsen, Lagerquist 2, Lundstrom, Massing, Mellegard 3, Roberts 1, Sand, Strömberg 1. Szövetségi kapitány: Henrik Signell.

Szerbia: Čolić, Cvijić, Dmitrović, Kovačević, Krpež Šlezak 7, Lavko 2, Lekić 1, Nikolić, Pop-Lazić 3, D. Radojević 1, T. Radojević, Radosavljević 4, Števin, Stoiljković 3, Tomašević, Vukajlović. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradović.

A másik mérkőzésen: Lengyelország–Dánia 21:28.

A csoport

1. Dánia

2

2

0

0

58:50

4

2. Szerbia

2

1

0

1

54:48

2

3. Svédország

2

1

0

1

51:51

2

4. Lengyelország

2

0

0

2

47:61

0

Az utolsó fordulóban (holnap): Dánia–Szerbia, Svédország–Lengyelország. @sz = ap

Rasmussen így is büszke csapatára

A magyar válogatott – amely az első félidő során már három góllal is vezetett – végül 28:25-re kikapott a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes Hollandiától. A találkozó gyakorlatilag az utolsó tíz percben dőlt el, hiszen az 50. minutumban még 22:22 állt az eredményjelzőn, ám a több mint egy percig kettős emberelőnyben játszó hollandok egy 5:0-s sorozattal eldöntötték a mérkőzést.

A csapat szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen keserű szájíze mellett is büszke csapatára: „Jó mérkőzést játszottunk, de sok kis hibát követtünk el, amit nem lett volna szabad. Sokba került az a kétperces kiállítás a rossz cseréért, utána már nem tudtunk visszajönni. A második félidőben jobban kellett volna védekeznünk, akkor már a kapusaink sem tudtak annyi labdát fogni, mint az első játékrészben. Erre a csapatra most csak büszke tudok lenni, ugyanakkor természetesen csalódott is vagyok.” A szakvezető a mérkőzést követő sajtótájékoztatón még hozzátette, a hollandok a fontos pillanatokban okosan és nyugodtan játszottak, míg a magyar egy új és tapasztalatlan csapat, ennek ellenére is egészen a hajráig nyomás alá tudták helyezni az ellenfelet, ami pozitív előrejelzés a folytatást illetően.

Kovacsics Anikó csapatkapitány szerint sokáig tudták érvényesíteni az akaratukat, és a saját játékukat játszani, ám a második félidő már nem a terveik szerint alakult: Akkor sajnos könnyű gólokat engedtünk az ellenfelünknek, illetve védekezésben már nem lépegettünk ki az emberekre, visszahúzódtunk hat méterre. Továbbra is van esélyünk a továbbjutásra, ezért a következő mérkőzésre kell koncentrálnunk.”

Eredmények, 1. forduló, C csoport (Montbéliard): Spanyolország–Horvátország 25:18, Hollandia–Magyarország 28:25. D csoport (Brest): Románia–Csehország 31:28, Németország–Norvégia 33:32.