2024. március 29., péntek
VÍZILABDA

Európa trónján a Fradi!

A hazai pályán játszó Ferencváros férfivízilabda-csapata drámai csatában, ötméterespárbajt követően 11:9-re legyőzte le az Olimpiakoszt az európai szuperkupáért vívott párharcban, így közel negyven év után hódította el újra a trófeát.

Az első negyed kiegyenlített játékát követően a második etap egyértelmű görög fölényt hozott, a zöld-fehérek nehezen találtak fogást a BL-győztesen, ami 4:2-es görög vezetést eredményezett a nagyszünetre. A térfélcserét követően Varga Zsolt együttese magára tálalt, egyenlített, majd a vezetést is megszerezte: Stefan Mitrović emberelőnyben nem hibázott, Vogel Soma hárította Fountoulisz büntetőjét, majd Varga Dénes csuklója villant, ráadásul zsinórban harmadik fórját is belőtte a budapesti gárda. Vlahosz időkérése sem segített csapatán, a Fradi egyértelműen visszajött a meccsbe, és az irányítást is átvette. Egygólos előnnyel kezdhette a zárómenetet a házigazda, s ott folytatta, ahol percekkel előbb abbahagyta, Mitrović ezúttal sem hibázott fórban. Ünnepelni azonban még korai lett volna, Nikolaidisz találata lehűtötte kicsit a kedélyeket. Mindkét kapus kimagasló teljesítményt nyújtott, Vogel újabb hihetetlen védését követően Pavić is bemutatott egy bravúrt. Egy perccel a lefújást megelőzően ismét Vogelnek jutott a főszerep, előbb hárította Gounasz emberelőnyös kísérletét, ám Genidouniasz lövésére már nem ért oda, így a görögök egyenlítettek. Az utolsó egy percben ítélet már nem született, a kemény védekezés mellett pedig képtelenség volt akciógólt lőni.

A büntetők során nem hibázott a Fradi, Varga, Vámos, Younger és Kállay is kíméletlenül értékesítette a maga ötösét, míg odaát ketten is a kapufát találták el, így 1978 és 1980 után ismét európaiszuperkupa-győztes lett a Fradi, s 25 év után először fordul elő, hogy nem a BL-győztes nyerte el ezt a kupát.

Az első két negyedben is viszonylag nagy ritmust adtunk a meccsnek, ám akkor nem működött jól a helyzetkihasználásunk, nem találtuk a rést a pajzson. Ami persze nem meglepő, ha azt vesszük, hogy Pavić személyében kiváló játékos védte az Olimpiakosz kapuját, úgy takarta a szöget, úgy állt a lábán, hogy nem nyílt meg a rés, ezáltal talán túl is helyeztük a lövéseket, és jöttek a kapufák. A harmadik negyedtől sikerült még inkább emelni a ritmuson, ezáltal a vezetést is átvettük, az emberelőnyök is magabiztosabbak lettek, ennek volt eredménye, hogy úgy tűnt, kézben van a meccs. De a végén nekik sikerült feljönniük, annak ellenére, hogy fáradtabbnak éreztem őket – ez is bizonyítja az erejüket” – értékelt a mérkőzést követően Varga Zsolt.

Érdekes, hogy tavaly ugyancsak ötméterespárharcot vívott a zöld-fehér együttes az európai szuperkupáért, akkor azonban a Szolnok jobbnak bizonyult. „Ismerős volt a helyzet valóban, ráadásul a Szolnok ellen a magyar kupában is ötméteresekkel veszítettünk. Azóta sokat foglalkoztunk ezzel a helyzettel is, talán nem is volt olyan edzésünk, amikor ne lett volna a téring eleme az ötméteresek gyakorlása. A befektetett munka meghozta a gyümölcsét. Le volt tisztázva minden, erre is készültünk, tudtuk, mikor és ki fog lőni. Ez nem csak a lövőknek, a kapusunknak is magabiztosságot adott” – tette hozzá a szakvezető.

A magyar együttesek sikere így teljes, hiszen három héttel ezelőtt a nőknél a Dunaújváros csapata szintén büntetőket követően győzte le a jóval esélyesebbnek kikiáltott Kirisit.