2024. április 16., kedd

Kínai művész koncertezett Újvidéken

A fiatal nemzedék egyik legtehetségesebb zongoristája, Cong-cong Csai mutatkozott be a minap a Zsinagógában, a tartomány székvárosának közönsége előtt, Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében.

A kínai tehetséges zongoraművésznek az idén sikeres idénye, nagyszámú fellépése volt Lengyelországban, Kínában, az Egyesült Államokban, továbbá hangversenykörutat tett Japánban, Dél-Koreában, Maléziában, Indonéziában, Vietnamban, Kambodzsában és Thaiföldön. Szerbiában csak Újvidéken hangversenyezett. Brahms Hat zongoradarabját (op. 118.), valamint Csen Pej Xun Autumn Moon Over the Calm Lake c. szerzeményét, Van Jien Congnak a Liu Yang River művét és Liszt Ferenc h-moll szonátáját bámulatos technikai felkészültséggel, különös művészi érzékkel adta elő.

A közönség vastapssal jutalmazta a kínai zeneművészt, akinek 2016-ban a philadelphiai Astral nemzetközi audíción odaítélték a kiváló zenészek mentorprogramját. Ugyanabban az évben első díjat szerzett a 14. padovai nemzetközi zeneversenyen és 2013-ban a dallasi nemzetközi zongoraversenyen, 2014-ben ő érdemelte ki New Yorkban a Metropolitan zongoraverseny Nagydíját, továbbá 2013-ban az olaszországi IBLA Alapítvány 22. Nemzetközi Zeneverseny Nagydíján megnyerte a kiváló zenészek mentorprogramját és a közönség díját. Ezeken kívül többek között az egyesült államokbeli Sorantin és az olaszországi Ischia versenyen is jutalmazták.

Amerika-, Ázsia- és Európa-szerte muzsikált.

Richard McKay, Robert Ward, Benjamin Cline, Jondani But és más neves karmesterekkel együttműködött, szólistaként lépett fel számos zenekarral, szimfonikus zenekarral, a Dallasi Kamarazenekarral és a Bécsi Nemzetközi Zenekarral.

A 2016/2017-es idényben számos szólista koncertre kapott meghívást Olaszországban, az Egyesült Államokban és Kínában. Művészvendégként lépett fel rangos rendezvényeken, és előadott számos nemzetközi mesterkurzuson.

Cong-cong Csai, a kínai Szjanu város szülöttje. Az első zongoraórákat az édesanyja tartotta. A Honkongi Előadóművészeti Akadémián diplomát, Elenor Vong osztályában mesterfokozatot, majd a Kansasi Egyetemen Jack Winerock osztályában doktorátust szerzett. Nemrég kiérdemelte, hogy a kínai Vuhan városban a Zeneakadémiára szerződtessék.