2024. március 29., péntek

Kultúrák sokfélesége

Pancsova adott otthont az I. Interkulturális Gyermekszínházi Fesztiválnak

Az idén első alkalommal tartották meg az Interkulturális Gyermekszínházi Fesztivált Pancsován. A fesztivált a pancsovai Testvériség-Egység Általános Iskola és a Művelődési Központ, valamint a Bazaart művészek társulata és a Đetvan, a Szlovák művelődési és oktatási társasága szervezte, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával.

Jelenet a székelykevei diákok karácsonyi előadásából (Ótos András felvétele)

Jelenet a székelykevei diákok karácsonyi előadásából (Ótos András felvétele)

Pancsova község területéről két művészeti iskola, egy művelődési intézet és nyolc általános iskola képviseltette magát, többek között a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola magyar ajkú diákjai is jelen voltak a színházi fesztiválon. A rendezvény azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az iskolák keretén belül működő drámai szekciók munkáját és gyümölcsét. Úgyszintén a gyermekek szemszögéből rávilágít az identitás kérdésének a megfogalmazására egy olyan térségben, ahol a különböző népek hagyományai és kultúrája keveredik. Danica Vulićević, a fesztivál koordinátora elmondta, hogy mintegy 100 gyermek és 17 pedagógus vett részt a fesztiválon. 

− A gyermekek a székelykevei, az omlódi, a hertelendyfalvi, a tárcsói, a révújfalvi és a pancsovai általános iskolákból, valamint művészeti iskolákból érkeztek. Szerb, magyar, román és szlovák anyanyelvű diákok is vannak, ami már magában bizonyítja a fesztivál interkulturális jellegét. Az énekek, a viseletek, a szerepek által mutatják be a szereplők a multikulturalizmus jellemzőit. Az a célunk, hogy a gyerekek megtanulják ápolni saját kultúrájukat, valamint elfogadni és tisztelni a másét is – hangsúlyozta Danica Vulićević. 

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola nyolcadikos tanulói, Dobó Anita, György Glória, Győrfi Viktória, Gyüris Mária és Bíró Leona egy német–szerb nyelvű karácsonyi előadással léptek fel a fesztiválon. Felkészítőjük és az előadás rendezője Miona Gvozdenović némettanárnő. 

− Örömmel fogadtuk el a meghívást a fesztiválra, és egy karácsonyi tematikájú előadást készítettünk a gyerekekkel. Az előadásnak az a jellegzetessége, hogy a gyerekek szerb és német nyelven beszélgetnek, de érezhető a magyar akcentusuk is, és valójában ezúton mutatjuk be az interkulturalizmust. A magyar ajkú diákoknak ez kiváló alkalom arra, hogy bátran használják a más nyelveket is, valamint, hogy barátkozzanak és ismerkedjenek a szerb ajkú társaikkal – mondta Miona Gvozdenović.

Az I. Interkulturális Gyermekszínházi Fesztiválon készült képeket megtekinthetik a Magyar Szó honlapján.